Έρχεται και στην Ελλάδα η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης μετά τη Γαλλία;

Την ώρα που η Γαλλία είναι ένα «καζάνι που βράζει» μετά τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό από τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αφού η ηλικία για τη συνταξιοδότηση αυξήθηκε από τα 62 στα 64 έτη, εύλογα τίθεται το ερώτημα αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα.

Θέση για το εν λόγω πήρε ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε: «Έγινε μια προσπάθεια, η οποία δυστυχώς ήταν ανεπιτυχής, να νοικοκυρευτεί το σύστημά μας. Το αποτέλεσμα ήταν, την πρώτη δεκαετία του τρέχοντος αιώνα, οι μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό στο ασφαλιστικό σύστημα αντιστοιχούσαν στα 2/3 της συνολικής αύξησης του δημοσίου χρέους».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Στα προηγούμενα χρόνια, αυτό το οποίο έχει θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μια αυτόματη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης. Το 2013 αυξήσαμε το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρόκειται να δούμε άμεσα αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα».

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, πάνω από 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους να πιστώνεται το εφάπαξ βοήθημα ύψους 200 με 300 ευρώ.

«Το 2022 είχαμε οικονομική μεγέθυνση υψηλότερη απ’ ό,τι περιμέναμε, είχαμε πτώση ανεργίας, περισσότερους απασχολούμενους, περισσότερα έσοδα στον ΕΦΚΑ και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Αυτά μας επέτρεψαν να δώσουμε το εφάπαξ βοήθημα.

Πάντως, αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας της Ν.Δ. «έχουν σημειωθεί τρεις αυξήσεις», ενώ αναφέρθηκε στο δίπολο που καλείται η κυβέρνηση να ισορροπήσει.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος, ο αγώνας που θα δώσουμε την επόμενη τετραετία είναι για τη βελτίωση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση έχει να ισορροπήσει σε δύο πράγματα: Θέλει να προφυλάξει όσο το δυνατόν καλύτερα το βιοτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων, από την άλλη δεν θέλει να δώσει μεγάλες αυξήσεις, ώστε να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», δήλωσε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου και τόνισε πως – επί της Ν.Δ. – σημειώθηκε σημαντική μείωση της ανεργίας.

Επίσης, ο ίδιος σημείωσε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει θετικά μια σειρά επιδομάτων, επομένως οι αυξήσεις στα επιδόματα αυτά θα εμφανιστούν τον Απρίλιο.