Τα διέλυσε όλα ο Χατζηδάκης! Χαμός με τις δίπλες αυξήσεις στις συντάξεις

Το κραυγαλέο λάθος του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας με την καταβολή των διπλών αυξήσεων στις συντάξεις επιβεβαίωσε με τον πλέον προφανή τρόπο το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί κάτω από τις επικοινωνιακές «φούσκες» περί εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων, «πύργου ελέγχου» του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και εκσυγχρονισμού των πληροφοριακών συστημάτων και διαδικασιών.

Με μία ξερή ανακοίνωση στις 16 Μαρτίου ο ΕΦΚΑ έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες του εντοπίστηκε αστοχία ως προς τα ποσά των συντάξεων Μαρτίου που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου σε 572.000 συνταξιούχους. «Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται στα 15.500.000 ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο. Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβε επιπλέον ποσά από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ». Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας έδωσε εντολή ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα αποζημίωσης που προβλέπεται στη σύμβαση μεταξύ του ΕΦΚΑ και της αναδόχου εταιρίας, καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για τον ορθό υπολογισμό των καταβαλλόμενων ποσών κάθε μήνα στους συνταξιούχους.

Εν ολίγοις, ένας στους πέντε συνταξιούχους, ή το 20% περίπου, καθόσον το σύνολο των συνταξιούχων είναι λίγο περισσότερο από 2.500.000 άτομα, έλαβε μεγαλύτερα ποσά, αφού όχι μόνο έλαβε την αύξηση έως 7,75% (αναλόγως του εάν κάποιος είχε προσωπική διαφορά), αλλά και το διπλάσιο αυτού τον επόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή προξενεί αλγεινή εντύπωση η εμμονή του Κωστή Χατζηδάκη με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, αφού ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τη διοίκηση του Ταμείου «να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου να ελεγχθούν πειθαρχικώς ενδεχόμενες παραλείψεις υπαλλήλων του οργανισμού». Αντί, δηλαδή, να επαινέσει τους υπαλλήλους που εντόπισαν το λάθος, το οποίο ο ίδιος αποδίδει στην ιδιωτική εταιρία που χειρίζεται το λογισμικό, ζητά το «κεφάλι» των εύκολων στόχων, των δημοσίων υπαλλήλων.

Οπως αποσαφήνισε ο ΕΦΚΑ, τα υπερβάλλοντα ποσά που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων θα συμψηφιστούν με την καταβολή της σύνταξής τους στο τέλος του έτους, όταν θα συνυπολογιστεί η μικρή πρόσθετη αύξηση που θα δοθεί σε αυτούς λόγω του ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ φέρεται ότι ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που προβλεπόταν στον Προϋπολογισμό.

Επομένως, αντί η κυβέρνηση να διορθώσει το λάθος και να πάρει πίσω τα χρήματα που λανθασμένα κατέβαλε στους συνταξιούχους άμεσα, δηλαδή λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, επιλέγει να θολώσει τα νερά, υποσχόμενη ότι ίσως και να μη χρειαστεί να το κάνει. Σε διαφορετική περίπτωση, τότε τα κάστανα από τη φωτιά, δηλαδή τα χρήματα από συνταξιούχους που με μεγάλη δυσκολία τα βγάζουν πέρα στην καθημερινότητά τους, θα χρειαστεί να τα βγάλει σίγουρα ο επόμενος υπουργός, ενδεχομένως και μία άλλη κυβέρνηση.

Το υπουργείο και ο ΕΦΚΑ σκόπιμα παρουσιάζουν μία απλουστευμένη εικόνα του λάθους που δημιουργήθηκε και υποτίθεται ότι εύκολα διορθώνεται. Ομως το ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιεύουμε καταδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι ακόμη πιο περιπλεγμένο και δύσκολο να διορθωθεί.

Για τον συγκεκριμένο συνταξιούχο, τον Φεβρουάριο το ποσό τη σύνταξης πριν από την αύξηση ήταν: 384 εθνική + 1.154 ανταποδοτική = 1.538 ευρώ, ενώ είχε και αρνητική προσωπική διαφορά -2,46 ευρώ, με υπόλοιπο 0,49, το οποίο θα χορηγηθεί το 2024. Στην Ανάλυση Μηνιαίας Πληρωμής το παραπάνω ποσό αυξήθηκε στα 1.538 x 7,75% = 1.657 ευρώ -0,49 = 1.656,7 ευρώ. Μετά την αφαίρεση των κρατήσεων το καθαρό ποσό που λαμβάνει είναι 1.304,89 ευρώ.

Στο ενημερωτικό σημείωμα του Μαρτίου φαίνεται καθαρά ο παραλογισμός. Αρχικά αυξάνονται κατά 7,75% και τα δύο ποσά της ανταποδοτικής, χωρίς ωστόσο να αυξηθεί η εθνική, με το αποτέλεσμα να είναι… χαοτικό. Το ποσό σύνταξης ναι μεν αυξήθηκε στα 1.243,46 + 384 = 1.627,48 ευρώ, όμως η αύξηση αυτή καταγράφηκε ως αρνητική προσωπική διαφορά -84,03 ευρώ, όπου το 1/5, δηλαδή 16,81 ευρώ, θα χορηγηθεί το 2024 (όπως προβλέπει ο νόμος Βρούτση του 2020). Στην Ανάλυση Μηνιαίας Πληρωμής του Μαρτίου φαίνεται επίσης το αυξημένο ποσό της ανταποδοτικής (1.243,46) να αυξάνεται ξανά κατά 7,75% και το ποσό της σύνταξης να ανεβαίνει στα 413,76 + 1.339,83 – 16,81 = 1.736,78 ευρώ. Ομως, επειδή υπερέβη τα 1.700 ευρώ, έχει μεγαλύτερη παρακράτηση ύψους 55 ευρώ λόγω αλλαγής κλίμακας της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, με συνέπεια οι καθαρές αποδοχές να ανέρχονται σε 1.322,32 ευρώ. Συγκρίνοντας λοιπόν με το καθαρό ποσό 1.304,89 ευρώ του προηγούμενο μήνα και παρά τη διπλή αύξηση, το επιπλέον ποσό είναι μόνο 1.322,32 – 1.304,89 = 17,43 ευρώ.