Οι Ελληνες ποτέ δεν τα παράτησαν και, ποτέ δεν το έβαλαν κάτω… Μπορεί να ήταν υπό τον τουρκικό ζυγό 400 χρόνια, αλλά η λέξη «ελευθερία» δεν έσβησε ποτέ από μέσα τους… Έτσι «γεννήθηκε» η 25η Μαρτίου το 1821.

Η φλόγα σιγόκαιγε μέχρι που άναψε για τα καλά το 1821 σημαίνοντας την επανάσταση. Μια επανάσταση που αποτέλεσε σημείο αναφοράς ενός ολόκληρου έθνους, η είδηση της ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με κατάληξη μια περήφανη ελληνική νίκη με την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Μπορεί ο στόχος να ήταν η επανάσταση να ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου, αλλά πολλοί ήταν οι παράγοντες που σε κάποιες περιοχές η εξέγερση ξεκίνησε λίγο νωρίτερα ή ακόμα και αργότερα. Ωστόσο από τις 21 ως 31 Μαρτίου όποτε και ξεκίνησε η εξέγερση στην Πελοπόννησο και αμέσως μετά σε ένα τμήμα της Στερεάς συνιστούν την κύρια έναρξη της επανάστασης στην Ελλάδα.

Η ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα είναι ο τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης το 1821. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το μοναστήρι της περιοχής χρησίμευε ως χώρος συγκέντρωσης προεστών της Αχαΐας και άλλων παραγόντων της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Η απόφαση για την επανάσταση είχε ληφθεί και στις 10 Μαρτίου όταν και μαζεύτηκαν στην Αγία Λαύρα (μεταξύ άλλων και οι Ανδρέας Λόντος, Ασημάκης Ζαΐμης, Ασημάκης Φωτήλας, ο επ. Κερνίκης Προκόπιος κ.ά.) από όπου αντάλλαξαν ορισμένες επιστολές με τον Καϊμακάμη, ο οποίος προσπαθούσε να τους πείσει να μεταβούν στην Τρίπολη.

Μετά από μια σύσκεψη ελήφθη η απόφαση ότι πρέπει να αρχίσει η επανάσταση και ουσιαστικά ξεκίνησε η στρατολόγηση στην Πάτρα, απ’ όπου θα άρχιζε η επίθεση για την κατάληψη της πόλης. Το σύνθημα για την έναρξη της επανάστασης μεταδόθηκε και σε άλλες περιοχές, στη Γορτυνία και στην Καρύταινα. Λέγεται μάλιστα ότι στις 21 Μαρτίου συγκεντρώθηκαν και πάλι στην Αγία Λαύρα οι Θεοχαρόπουλος, Σολιώτης, Παπαδόπουλος, Νίκος και Βασίλης Πετιμεζάς και αφού πήραν ένα μικρό κανόνι που υπήρχε στη Μονή και ως σημαία μια χρυσοκέντητη εικόνα της Παναγίας επιτέθηκαν κατά των Καλαβρύτων. Οι Τούρκοι δεν περίμεναν κάτι τέτοιο και αμέσως παραδόθηκαν.
Στις 25 Μαρτίου 1821 έγινε τελετουργική θρησκευτική κήρυξη της Επανάστασης στη Μονή, όταν ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε τους συγκεντρωμένους επαναστάτες και ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης στο θόλο του ιστορικού Ναού της Αγία Λάυρας

Προηγούμενο άρθροΤην “έπεσαν” στον δημοσιογράφο που στρίμωξε τον Μπουρλά στο Νταβός για τα “τσιμπήματα” του θανάτου – “Είσαι βλαμμένος και κάνεις επικίνδυνη παραπληροφόρηση” του φώναζαν τα “προβατάκια” (βίντεο)
Επόμενο άρθροΗ ημέρα που ξεκίνησε ο αγώνας για την Ελευθερία της Ελλάδας – Τι σηματοδοτεί η 25η Μαρτίου