Εμφύλιος στη Γαλλία! Αφορμή και το παραμύθι της κλιμ@τικής αλλαγής – Πολίτες εναντίον αστυνομίας – Μάχες σώμα με σώμα στους δρόμους (βίντεο)

Γενικεύονται οι άνευ προηγουμένου ταραχές στην Γαλλία με τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων να επεκτείνονται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ετοιμάζεται νέα μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι και όπως αναφέρεται στα γαλλικά ΜΜΕ πρόκειται να είναι ιδιαίτερα βίαιες.

Στο Ντε-Σεβρ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, τα επεισόδια θύμιζαν μάχες στην Ουκρανία με 25.000 περίπου διαδηλωτές (μόλις 6.000 κατά την Αστυνομία) να πετούν βόμβες μολότοφ και αυτοσχέδια εκρηκτικό στις δυνάμεις της Χωροφυλακής (Gendarme) οι οποίες απάντησαν με ρίψεις χημικών.

Στην διαμαρτυρία η οποία είχε παρά γεγονός ότι είχε απαγορευθεί συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές ενώ την τήρηση της τάξης είχαν αναλάβει περίπου 3.000 αστυνομικοί.

Για να αντιληφθεί κάποιος πόσο σοβαρή είναι η κρίση που αντιμετωπίζει η Γαλλία σήμερα, η διαδήλωση δεν είχε σχέση με το συνταξιοδοτικό αλλά με ένα πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για την δημιουργία αποθεματικών δεξαμενών νερού για την υδροδότηση των καλλιεργειών!

Πρόκειται για ένα έργο δημιουργίας 16 συνολικά ταμιευτήρων ύδατος που πρόκειται να κατασκευαστούν στο πλαίσιο ενός έργου που εκτελείται από το 2018 από έναν συνεταιρισμό 450 αγροτών και με την υποστήριξη του κράτους. Στοχεύει στην αποθήκευση νερού που αντλείται από τα επιφανειακά νερά το χειμώνα, προκειμένου να ποτίζει τις καλλιέργειες το καλοκαίρι όταν οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες. Οι υποστηρικτές του το θέτουν ως προϋπόθεση για την επιβίωση των αγροκτημάτων ενόψει της απειλής επαναλαμβανόμενων ξηρασιών.

Οι αντίπαλοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση μια «αρπαγή» νερού από τη «αγροτοβιομηχανία» την εποχή της κλιματικής αλλαγής και απαιτούν μορατόριουμ στην κατασκευή των ταμιευτήρων.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο μερών έχει μετατραπεί εδώ και πολύ καιρό σε διάλογο κωφών.