Για ακατανόητη απόφαση για την επικύρωση της “Μακεδονικής Γλώσσας” κάνει λόγο η Βασιλική Θάνου

Για «ακατανόητη απόφαση» κάνει λόγο η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου σχολιάζοντας την επικύρωση από την Πρωτοδίκη Φλώρινας της αναγνώρισης του Σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα».

«Η Πρωτοδίκης Φλώρινας, με την υπ’ αρ. 41/2023 απόφασή της, επικύρωσε την αναγνώριση του Σωματείου ‘Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα’. Η απόφαση αυτή δικαιολογημένα προκαλεί, πλείστα ερωτηματικά» σημειώνει συγκεκριμένα η κ. Θάνου και εξηγεί: «Πολλές Ενώσεις και Σύλλογοι, πολιτιστικοί και πατριωτικοί, από τους πλέον ιστορικούς στη Μακεδονία και στην Ελλάδα γενικότερα, σκοπός των οποίων είναι η προστασία της εθνικής κληρονομιάς και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είχαν ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της ανακοπής της Εισαγγελέως Φλώρινας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αναγνώρισης του επίμαχου Σωματείου. Μεταξύ αυτών η ‘Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών’, ο ‘Σύνδεσμος Προάσπισης Μακεδονίας-Θράκης’, ο ‘Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλώρινας ο Αριστοτέλης’, η ‘Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού’».

Όπως αναφέρει η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου «η πρωτοδίκης απέρριψε όλες αυτές τις πρόσθετες παρεμβάσεις, ως απαράδεκτες, με τη λακωνικότατη φράση ότι ‘δεν στοιχειοθετείται άμεσο έννομο συμφέρον’ χωρίς οποιαδήποτε άλλη αιτιολογία. Έτσι, έθεσε, εξ αρχής, εκτός δίκης, όλους τους ως άνω παρεμβαίνοντες, με την αυθαίρετη κρίση ότι οι ως άνω Σύλλογοι και τα εκατοντάδες μέλη αυτών, όλοι Έλληνες στην ιθαγένεια και Μακεδόνες στην καταγωγή, δεν έχουν το, κατ’ αντικειμενική νομική λογική, αυτονόητο και αυταπόδεικτο έννομο συμφέρον, να παρέμβουν στην δίκη, αν και επικαλούνται ότι πλήττονται τα εθνικά συμφέροντα και η εθνική τους συνείδηση από τους αντεθνικούς σκοπούς του επίμαχου Σωματείου».