“Ρούφηξε” το αίμα των Ελλήνων “γονάτισε” τα νοικοκυριά και πανηγυρίζει για τα κέρδη η ΔΕΗ! Ως πότε θα τους ανεχόμαστε ακόμα δεν μπορεί ο κόσμος να ζήσει

Με τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να δουλεύουν, ουσιαστικά, για να πληρώνουν το ρεύμα, με τις αποφάσεις διακοπής ρεύματος στα νοικοκυριά λόγω απλήρωτων λογαριασμών να εκδίδονται κατά χιλιάδες και με το ρεύμα να κόβεται ακόμη και σε σχολειά, η ΔΕΗ ανακοίνωσε υπερηφάνως «αυξημένη λειτουργική κερδοφορία», «μείωση του χρέους» και αυξημένα κέρδη κατά 9,4%, για το 2022, σε σχέση με το 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, διαμορφώθηκαν σε 953,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 82 εκατ. (9,4%) σε σχέση με το 2021. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 26 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 149,8 εκατ. ευρώ το 2021 και τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές 8,9 εκατ. έναντι ζημιών 18,4 εκατ. το 2021.

Η ΔΕΗ κάνει λόγο και για «συνεισφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης» ύψους 1,8 δισ. ευρώ (έναντι 800 εκατ. το 2021).

Το ποσό αυτό, λέει η ΔΕΗ, προκύπτει από την «στήριξη του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω της παρακράτησης εσόδων στην δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την στήριξη των πελατών μέσω των τιμολογίων και την έκτακτη εισφορά στην δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Να υπενθυμίσουμε, ότι η «στήριξη των πελατών μέσω των τιμολογίων» είναι ουσιαστικά πάλι χρήματα του κόσμου (του οποίου κόβεται το ρεύμα) μέσω του κράτους, το οποίο, έτσι, εμφανίζεται, ταυτόχρονα, «κοινωνικά ευαίσθητο» και «γαλαντόμο».

Ως προς αυτό, εν μέσω κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης, το 2022, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έκανε το παραμικρό ώστε να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά, στις πλάτες των οποίων θησαυρίζουν συνολικά οι πάροχοι, αρνούμενη να θεσπίσει πλαφόν λιανικής και να φολορολήσει τα υπερκέρδη τους, με αποτέλεσμα, η Ελλάδα, να γίνει η ακριβότερη χώρα της Ευρώπης στο ρεύμα.

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι τα λεφτά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) προέρχονται από τις εισφορές των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, αλλά και από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Επίσης, σύμφωνα με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης είχε χρηματοδοτηθεί και με 1,6 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μαντέψτε ποιος τα πληρώνει όλα αυτά.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η διοίκηση της επιχείρησης αναμένει ενίσχυση της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου ΔΕΗ το 2023 στο 1,1 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την παρουσίαση που έκανε στους χρηματιστηριακούς αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2022.

Στα μεγέθη αυτά, όπως διευκρινίστηκε, δεν περιλαμβάνεται η συνεισφορά από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας που αναμένεται επίσης να ενισχύσει τα μεγέθη του ομίλου.

One thought on ““Ρούφηξε” το αίμα των Ελλήνων “γονάτισε” τα νοικοκυριά και πανηγυρίζει για τα κέρδη η ΔΕΗ! Ως πότε θα τους ανεχόμαστε ακόμα δεν μπορεί ο κόσμος να ζήσει

Comments are closed.