Μετράει ώρες ο Μακρόν! 3,5 εκατομμύρια Γάλλοι βρίσκονται στους δρόμους κατά της εξαθλίωσης που προστάζει η Νέα Τάξη (Βίντεο+φώτο)

Οι διαδηλωτές στη Γαλλία, εξοργισμένοι με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το σχέδιό του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, απέκλεισαν την πρόσβαση σε τερματικό σταθμό αεροδρομίου, κάθισαν σε σιδηροδρομικές γραμμές και συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε μια ημέρα εκατοντάδων διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία.


Συνολικά το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι 3,5 εκατ. κατέβηκαν στους δρόμους ωστόσο οι Αρχές επιμένουν πως οι διαδηλωτές ήταν σχεδόν 1,1 εκατ.

Στο κεντρικό Παρίσι, όπου η διαδήλωση ήταν κατά βάση ειρηνική, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων αφού οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα και έβαλαν φωτιά σε κάδους. Ένα εστιατόριο McDonald’s λεηλατήθηκε.

Μικρές ομάδες αναρχικών του λεγόμενου «Μαύρου Μπλοκ» εθεάθησαν μεταξύ των διαδηλωτών. Τα συνδικάτα φοβούνται ότι οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να γίνουν πιο βίαιες αν συνεχίσει να μην υπάρχει πολιτική απάντηση από την κυβέρνηση.

Πάνω από 200 διαδηλώσεις λαμβάνουν ή έλαβαν χώρα σε ολόκληρη τη Γαλλία, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία ενώ δεν λείπουν και οι εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που ξέσπασαν νωρίτερα στη λεωφόρο Bonne Nouvelle στο Παρίσι. Η αστυνομία του Παρισιού δήλωσε ότι «στοχοποιήθηκε γύρω από την Place de la République» και ότι οι «επιτιθέμενοι» απωθήθηκαν κάνοντας ρίψη δακρυγόνων.

Σύμφωνα με το France 24 ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι οι επιθέσεις και οι ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στο Λοριάν, όπου πυρπολήθηκε κυβερνητικό κτίριο, είναι «απαράδεκτες» και «δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες».

«Υπάρχει πολύς θυμός, μια εκρηκτική κατάσταση», δήλωσε ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, κατά την έναρξη μιας συγκέντρωσης στο Παρίσι. Οι ηγέτες των συνδικάτων κάλεσαν σε ηρεμία, αλλά ήταν οργισμένοι με τα «προκλητικά», όπως τα χαρακτήρισαν, σχόλια του Μακρόν.

Ο Μακρόν έσπασε τη σιωπή εβδομάδων σχετικά με τη νέα πολιτική για να πει ότι θα παραμείνει σταθερός και ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Συνέκρινε τις διαδηλώσεις με την έφοδο στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με το Reuters οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στην καθυστέρηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη.

«Δεν εκπροσωπούμαστε και γι’ αυτό έχουμε βαρεθεί»

Οι πολίτες εξοργίστηκαν περαιτέρω από την απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να προωθήσει τις αλλαγές στις συντάξεις μέσω του κοινοβουλίου.
Πολλά συνθήματα και πανό στόχευαν τον πρόεδρο, ο οποίος απέφυγε τους δημοσιογράφους καθώς έφτανε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αρχικές εκτιμήσεις των αστυνομικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα έδειξαν ότι η συμμετοχή θα μπορούσε να ξεπεράσει τις μαζικές διαδηλώσεις πριν από την προώθηση του νομοσχεδίου. Το συνδικάτο CGT δήλωσε ότι περίπου 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα.

«Ήρθα εδώ επειδή αντιτίθεμαι σε αυτή τη μεταρρύθμιση και πραγματικά αντιτίθεμαι στο γεγονός ότι η δημοκρατία δεν σημαίνει πλέον τίποτα», δήλωσε στο Reuters η Sophie Mendy, διοικητική ιατρική υπάλληλος, στη συγκέντρωση στο Παρίσι. «Δεν εκπροσωπούμαστε και γι’ αυτό έχουμε βαρεθεί».

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε την Πέμπτη, καθώς τα συνδικάτα άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο. Τα αεροπορικά δρομολόγια θα συνεχίσουν να είναι μειωμένα το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η αρχή πολιτικής αεροπορίας.

Οι διαμαρτυρίες είχαν επίσης ως στόχο αποθήκες πετρελαίου και μπλόκαραν έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη βόρεια πόλη της Δουνκέρκης. Οι κυλιόμενες απεργίες σε αποθήκες πετρελαίου και διυλιστήρια έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις βενζίνης στα νοτιοανατολικά και δυτικά της χώρας.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε την Πέμπτη, καθώς τα συνδικάτα άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο. Τα αεροπορικά δρομολόγια θα συνεχίσουν να είναι μειωμένα το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η αρχή πολιτικής αεροπορίας.

Οι διαμαρτυρίες είχαν επίσης ως στόχο αποθήκες πετρελαίου και μπλόκαραν έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη βόρεια πόλη της Δουνκέρκης. Οι κυλιόμενες απεργίες σε αποθήκες πετρελαίου και διυλιστήρια έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις βενζίνης στα νοτιοανατολικά και δυτικά της χώρας.

Οι διαμαρτυρίες κατά του νέου νόμου, ο οποίος επιταχύνει επίσης μια προγραμματισμένη αύξηση του αριθμού των ετών που πρέπει να εργάζεται κάποιος για να λάβει πλήρη σύνταξη, έχουν προσελκύσει τεράστιο πλήθος σε συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από τα συνδικάτα από τον Ιανουάριο.

Οι περισσότερες ήταν ειρηνικές, αλλά η οργή έχει αυξηθεί από τότε που η κυβέρνηση παρέκαμψε την ψηφοφορία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, όπου δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία και δεν ήταν βέβαιο ότι θα έπαιρνε αρκετή υποστήριξη.

Τις τελευταίες επτά νύχτες σημειώθηκαν διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις με κάδους απορριμμάτων να πυρπολούνται και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το τελευταίο κύμα διαδηλώσεων αποτελεί την πιο σοβαρή αμφισβήτηση της εξουσίας του προέδρου από την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.

«Ο δρόμος έχει μια νομιμοποίηση στη Γαλλία. Αν ο κ. Μακρόν δεν μπορεί να θυμηθεί αυτή την ιστορική πραγματικότητα, δεν ξέρω τι κάνει εδώ», δήλωσε ο 42χρονος εργαζόμενος σε ψυχαγωγικό σόου Willy Mancel στη συγκέντρωση της Νάντης.
Η απώλεια μισθολογικών ημερών κατά την απεργία έχει αντίκτυπο σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού και η κυβέρνηση θα ελπίζει ότι οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες τελικά θα χάσουν τον έλεγχο.

Ο υπουργός Εργασίας Olivier Dussopt δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται τα προβλήματα, αλλά θέλει να προχωρήσει.

Όπως αναφέρει το BBC είναι πάντα δύσκολο να πούμε πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, επειδή οι διοργανωτές -στην προκειμένη περίπτωση, τα εργατικά συνδικάτα- έχουν κάθε συμφέρον να διογκώνουν τον αριθμό των συμμετεχόντων, ενώ οι αρχές θέλουν να τους υποβαθμίζουν.

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στις αρχές του έτους, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι δύο εκατομμύρια διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 19 Ιανουαρίου – η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο αριθμός τους ήταν 1.120.000. Μια άλλη διαμαρτυρία τον Ιανουάριο προσέλκυσε έναν αριθμό κάπου στην περιοχή των 2.800.000 ανθρώπων (εκτίμηση των συνδικάτων) και 1.272.000 (εκτίμηση της κυβέρνησης).

Αλλά το συνδικάτο CGT δήλωσε ότι ο αριθμός και τις δύο αυτές ημέρες ξεπεράστηκε άνετα από την προσέλευση στις 7 Μαρτίου, όταν, σύμφωνα με το συνδικάτο, διαδήλωσαν τριάμισι εκατομμύρια άνθρωποι. Η κυβέρνηση προσδιόρισε τον αριθμό εκείνη την ημέρα σε 1.280.000.

Όπως και να έχει, το μέγεθος των διαδηλώσεων του 2023 είναι αξιοσημείωτο.

Τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι τα τελευταία 30 χρόνια, λίγες αιτίες έχουν προσελκύσει στους δρόμους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.