Αυτό θα πει “Δικαιοσύνη Τσιάρα” – Όλοι αθώοι για το παραδικαστικό κύκλωμα! Τους απάλλαξαν όλους με διαδικασία εξπρές – Πεντακάθαρη η Ελληνική Δικαιοσύνη από τότε που ανέλαβε ο Κώστας

«Ούτε γάτα, ούτε ζημιά» για την Εισαγγελέα της Έδρας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η οποία προτείνει την απαλλαγή των πρώην βουλευτή και δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου, του δικαστή Γιώργου Ευσταθίου και του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη για υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος που είχε συγκλονίσει την Δικαιοσύνη.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως υπάρχουν ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις για την εμπλοκή των κατηγορουμένων, προτείνοντας την απαλλαγή τους.
Πρόκειται για την ίδια εισαγγελική λειτουργό που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωτόδικα ο Πέτρος Μαντούβαλος και ο πρώην δικαστής Γιώργος Ευσταθίου είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και ο Ιάκωβος Γιοσάκης σε 12 έτη, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η υπόθεση είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη, μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος με «πρωταγωνιστές» επίορκους δικαστές.

Μία από τις υποθέσεις αφορούσε τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Πέτρο Μαντούβαλο που φέρεται να είχε δωροδοκήσει το 2000 με 30.000.000 δραχμές τον ανακριτή Ευάγγελο Καλούση, προκειμένου να μην προφυλακίσει τον τότε φίλο του επιχειρηματία Ιωάννη Μπολέτση, ο οποίος κατηγορούνταν για αδικήματα κακουργηματικής μορφής.

Μάλιστα, είχε διαπιστωθεί ότι είχαν κατατεθεί 7 εκατομμύρια δραχμές από συνεργάτη του Μαντούβαλου στον τραπεζικό λογαριασμό του ανακριτή. Για την υπόθεση είχαν δικαστεί το 2010 οι Μαντούβαλος, Καλούσης και Μπολέτσης. Το δικαστήριο με πρόεδρο τον Γ. Ευσταθίου είχε κρίνει ομόφωνα αθώο τον Π. Μαντούβαλο και ενόχους τους Ευ. Καλούση και Ι. Μπολέτση σε κάθειρξη 15 ετών.

Αμέσως μετά, την εκφώνηση της απόφασης, ο επιχειρηματίας Ι. Μπολέτσης είχε απευθυνθεί στον πρόεδρο Εφετών, φωνάζοντας: «Αλήτη, εκβιαστή θα σε βάλω φυλακή! Εσύ πας να λύσεις το Παραδικαστικό; Με καταδικάσατε επειδή δεν σας έδωσα όσα μου ζητήσατε; Ενώπιον μου ο Ιάκωβος Γιοσάκης τηλεφώνησε τέσσερις φορές στον πρόεδρο της Έδρας και εκβιαστικά μου ζητούσαν χρήματα. Θέλατε να μου τα πάρετε! Θα πάτε φυλακή…».

Μάλιστα ο επιχειρηματίας έδωσε στη δημοσιότητα καταγεγραμμένες συνομιλίες του με τον Γιοσάκη, σύμφωνα με τις οποίες ο αρχιμανδρίτης φέρεται να του ζητούσε χρήματα προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να αθωωθεί.

Μετά από αναφορά που υπέβαλε ο Μπολέτσης, ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τον Π. Μαντούβαλο και τελικά το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας τον Ιούνιο του 2015 του επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή και στον Ευ. Καλούση κάθειρξη 10 ετών.

Μετά από τις καταγγελίες του επιχειρηματία, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό οι Μαντούβαλος, Ευσταθίου και Γιοσάκης, την απαλλαγή των οποίων προτείνει τώρα η Εισαγγελέας της Έδρας.

Η δίκη συνεχίζεται στις αρχές Απριλίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.