Με μια ξαφνική ανακοίνωση έγινε γνωστή η απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ για την αλλαγή στην ηγεσία της ΕΛΑΣ και την τοποθέτηση του Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου στη θέση του Αρχηγού. Τι οδήγησε στην αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Σκούμα.

Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση της αλλαγής του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, το μεσημέρι του Σαββάτου (18/3). Με μια λιτή ανακοίνωση, έγινε γνωστή η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την τοποθέτηση του Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου στη θέση του μέχρι πρότινος επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνου Σκούμα. Η εύλογη απορία που «γεννήθηκε» αυτόματα ήταν το γιατί προέκυψε αυτή η αλλαγή.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στους δρόμους ήταν τεταμένη. Από την αρχή του Μαρτίου οι διαδηλώσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη είναι καθημερινές, όμως, καθημερινά είναι και τα φαινόμενα επεισοδίων.
Σύμφωνα με τα συστημικά ΜΜΕ ,η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι, αφορά το περιστατικό με τον γερανό της ΕΛΑΣ. Ήδη διατάχθηκε με παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου, προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν. Επίσης, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ξεκίνησε  έρευνα από τη ΓΑΔΑ για το περιστατικό. Φαίνεται, λοιπόν, πως όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην απόφαση για την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΛΑΣ, με τον Κωνσταντίνο Σκούμα να «πληρώνει το μάρμαρο» και να οδηγείται στην αποστρατεία και τον τίτλο του Επίτιμου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.