Πώς ξεκίνησε η παγκόσμια τραπεζική κρίση

Μία παγκόσμια τραπεζική κρίση φαίνεται πως ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου, με την ανακοίνωση της Silvergate ότι τερματίζει τις δραστηριότητές της μετά την φυγή των πελατών της αλλά τότε ήταν πολύ νωρίς για να γίνει αντιληπτό.

Η τράπεζα της La Jolla, στην Καλιφόρνια, εξυπηρετούσε κυρίως τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.
Δύο ημέρες αργότερα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έκλεισαν την Silicon Valley Bank μετά από ένα bank run.

Η SVB ήταν ο βασικός χρηματοδότης των νεοφυών επιχειρήσεων, των λεγόμενων startups και ειδικότερα των μικρών επιχειρήσεων στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

H κατάρρευσή της χτυπάει έναν τομέα των ΗΠΑ που τις «πονάει». Αυτόν της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Στις 12 Μαρτίου, οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την Signature Bank στη Νέα Υόρκη λόγω φόβων ότι δεν είχε ρευστότητα, επειδή οι πελάτες έκαναν επίσης μαζικές αναλήψεις μετρητών.

Η τράπεζα είχε επικεντρωθεί σε πελάτες κρυπτονομισμάτων.

Με λίγα λόγια επιβεβαιώνεται η βιβλική ρήση από το Άσμα Ασμάτων της Αγίας Γραφής: «Οι μικρές αλεπούδες καταστρέφουν την άμπελο».

Δηλαδή, ποτέ δεν είναι μία τράπεζα τόσο ασήμαντη για να μην αποτελεί απειλή για τις σύγχρονες οικονομίες που στηρίζονται κυρίως στον «αέρα».

Η απορία όλων είναι τι συνέβη στην SVB.

Η τράπεζα χρησιμοποίησε μέρος των μετρητών της για να επενδύσει σε στεγαστικά δάνεια με κρατική εγγύηση.

Όταν η SVB αγόρασε τα ομόλογα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλά.

Αλλά τα επιτόκια αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς η Fed από το 2021 και μετά καταπολεμά τον πληθωρισμό.

Με λίγα λόγια η πανδημία δημιούργησε ευκαιρίες που κάποιοι θέλησαν να τις εκμεταλλευτούν. ‘Οταν όμως αυτή τελείωσε και ο κόσμος επέστρεψε στην κανονικότητα, άλλαξαν και οι συνθήκες που δημιούργησαν αυτές τις ευκαιρίες με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε εφιάλτες.

Δεδομένου ότι οι τιμές των ομολόγων πέφτουν καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, αυτά τα παλαιότερα ομόλογα με χαμηλά επιτόκια μπορούσαν να πωληθούν μόνο σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα νέα ομόλογα που φέρουν υψηλότερα επιτόκια.

Και τα ενυπόθηκα δάνεια, όπως αυτά στα οποία επένδυσε η SVB, είναι ακόμη πιο ευαίσθητα, διότι όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι άνθρωποι τείνουν να μην αποπληρώνουν πρόωρα τα ενυπόθηκα δάνειά τους με αναχρηματοδότηση.

Ταυτόχρονα η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών της SVB, δηλαδή οι εταιρείες τεχνολογίας κάποια στιγμή θα έβλεπαν τις ταμειακές τους ροές να περιορίζονται καθώς τα κέρδη τους τα κατέγραψαν κατά την διάρκεια της πανδημίας όταν όλοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους ή είχαν περιορίσει στο ελάχιστο τις μεταφορές τους και τις εξωτερικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας κατέγραφαν μεγάλα κέρδη γιατί ήταν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ.

Μετά την έξοδο από την πανδημία όμως τα πράγματα άλλαξαν, έγιναν πιο «πραγματικά» καθώς οι άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους.

Έτσι όλες αυτές οι επιχειρήσεις άρχισαν να έχουν προβλήματα ρευστότητας και αναζητούσαν κεφάλαια για να συνεχίσουν τις εργασίες τους.

Αυτό που δεν έχει κατανοήσει ο κόσμος στην σημερινή εποχή είναι πως δεν υπάρχουν θησαυροφυλάκια όπου κάνει μπάνιο στα λεφτά ο Σκρουτζ Μακ Ντακ.

Τα λεφτά πλέον αποκαλούνται «ρευστότητα» που σημαίνει αναχρηματοδότηση χρεών και αναγκών.

Δεν υπάρχει πλούτος με την παλαιά έννοια, αλλά διαχείριση πλούτου και αυτό έχει επιπτώσεις.

Σήμερα φαίνεσαι πλούσιος (ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ), αύριο κάτι «στραβώνει» και δεν φαίνεσαι πλούσιος πια