Μετατρέπεται σε εποχική γρίπη η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να μειώσει φέτος το μέγιστο επίπεδο συναγερμού για την πανδημία Covid-19, με τον Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού, να εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Συγκεκριμένα, ο Ράιαν εκτιμά ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού βρίσκεται στα πρόθυρα του να αντιπροσωπεύει, πλέον, μια απειλή παρόμοια με εκείνη της εποχικής γρίπης. «Εκτιμώ ότι φτάνουμε στο σημείο να μπορούμε να θεωρούμε την Covid-19 με τον ίδιο τρόπο που θεωρούμε την εποχική γρίπη, η οποία συνιστά απειλή για την υγεία, ένας ιός που θα συνεχίσει να σκοτώνει, αλλά είναι ένας ιός που δεν διαταράσσει την κοινωνία μας ή τα υγειονομικά μας συστήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος διαπιστώνοντας ότι, για πρώτη φορά, ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων που αναφέρθηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν χαμηλότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί, όταν χρησιμοποιήσαμε τη λέξη “πανδημία” για πρώτη φορά, πριν από τρία χρόνια». «Σίγουρα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε, δηλώνοντας «σίγουρος» ότι ο ΠΟΥ θα μπορούσε να μειώσει το μέγιστο επίπεδο συναγερμού «φέτος».

Ο ΠΟΥ κήρυξε αυτήν την «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» στις 30 Ιανουαρίου 2020, όταν ο κόσμος κατέγραφε λιγότερα από 100 κρούσματα και κανέναν θάνατο εκτός Κίνας, αλλά ήταν τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Τέντρος είχε χαρακτηρίσει πανδημία την κατάσταση, που ο κόσμος αντιλήφθηκε πλήρως τη σοβαρότητα της απειλής για την παγκόσμια υγεία. «Είχαμε κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία για να παροτρύνουμε τις χώρες να λάβουν αποφασιστική δράση, αλλά δεν το έκαναν όλες», ανέφερε σήμερα.

«Τρία χρόνια αργότερα, έχουν αναφερθεί σχεδόν επτά εκατομμύρια θάνατοι από την Covid-19, αν και γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των θανάτων από αυτήν είναι μεγαλύτερος», συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι το περασμένο σαββατοκύριακο συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ημέρα που ο ΠΟΥ ανακήρυξε ως πανδημία την εξάπλωση της φονικής νόσου που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περισσότερα από 760.360.000 κρούσματα, με τους συνολικούς θανάτους νοσούντων να αγγίζουν τους 6,9 εκατ. παγκοσμίως.