Έρχεται και στην Ελλάδα! Υπό κατάρρευση η Attica Bank

Νέα σοβαρά εμπόδια ανακύπτουν στην υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης της Attica Bank, με συμμετοχή του επενδυτικού σχήματος Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου.

Οι υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές – οι οποίοι με την ολοκλήρωση του σχεδίου θα αποκτούσαν τον έλεγχο της τράπεζας- θέτουν πλέον ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους την ανάληψη δέσμευσης από τους άλλους μεγαλομετόχους (ΤΧΣ, ΤΣΜΕΔΕ), ότι μετά την ΑΜΚ θα ακολουθήσει συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Οι “εφοπλιστές” διαμηνύουν ότι δεν τους αρκεί να στηρίξουν τώρα την Attica Bank και να αποκτήσουν σε επόμενη φάση τον έλεγχο της.

Στόχος τους είναι ή δημιουργία ισχυρού σχήματος που θα αποτελέσει τον 5ο πόλο στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν η “τράπεζα των μηχανικών” συγχωνευθεί με την Παγκρήτια και με άλλες συνεταιριστικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τhrinvest των Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου ενημέρωσε τη διοίκηση της Attica, το ΤΧΣ και το ΤΣΜΕΔΕ, ότι εάν δεν υπάρξει εκ των προτέρων δεσμευτική συμφωνία για συγχώνευση με την Παγκρήτια, δεν πρόκειται να εισφέρει στην ΑΜΚ τα υπεσχημένα 100 εκατ. ευρώ, αλλά θα περιοριστεί σε μία συμμετοχή “καλής θελήσεως”, της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.

Η υπαναχώρηση μπορεί να είναι μόνο μία κίνηση προς άσκηση πιέσεων και να μην υποδηλώνει αλλαγή στάσης και προθέσεων εκ μέρους του επενδυτικού σχήματος των “εφοπλιστών”.

Δημιουργεί όμως έντονη αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα κάλυψης της μεγάλης ΑΜΚ, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης της Attica Bank.

Χωρίς τα 100 εκατ. των εφοπλιστών είναι μάλλον αδύνατο να καλυφθεί η ΑΜΚ και θα χρειαστεί να εκπονηθεί νέο σενάριο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας ή/και να βρεθούν άλλοι επενδυτές.

Αναμένονται τώρα νέα “επεισόδια” στο σήριαλ, που αποκτά σασπένς ενώ τα χρονικά περιθώρια για την Attica Bank στενεύουν.

Η Eurobank ανακοινώνει την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την AIK Banka a.d. Beograd («AIK») για την πώληση της θυγατρικής της στην Σερβία, Eurobank Direktna (η «Συναλλαγή»).

Η Συναλλαγή αποτιμά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Direktna στα 280 εκατ. ευρώ και είναι ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική της Eurobank να κατευθύνει κεφάλαια σε επενδύσεις με προοπτικές υψηλότερων αποδόσεων (RoTBV) και να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Βουλγαρία και στην Κύπρο.

Η Συναλλαγή εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 50 μ.β. στο δείκτη CET 1 του Ομίλου Eurobank (βάσει των δεικτών του τρίτου τριμήνου του 2022) που αντανακλά τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού.

Η Συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους 2023 και τελεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων.

Η Eurobank Direktna έχει έδρα στο Βελιγράδι και δραστηριοποιείται σε 4 βασικούς τομείς: τη λιανική τραπεζική, τη τραπεζική μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, τη τραπεζική μικρών επιχειρήσεών και ψηφιακή τραπεζική ενώ διατηρεί ένα μερίδιο αγοράς με βάση το σύνολο του ενεργητικού της τάξης του 6%.

Διαθέτει 1.600 υπαλλήλους, ένα δίκτυο 98 καταστημάτων και το μέγεθος του ισολογισμού της ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ.

Η Eurobank Direktna ανήκει κατά 70% στην Eurobank Holdings και κατά 30% στους παλαιούς μετόχους της Direktna Banka.»

Η AIK Banka είναι ένα από τα πλέον διακεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα στην Σερβική αγορά με παράδοση άνω των 40 ετών και με 8.2% μερίδιο αγοράς με βάση το ενεργητικό. Παρέχει υψηλής ποιότητας τραπεζικές υπηρεσίες σε πάνω από 740.000 πελάτες λιανικής τραπεζικής και επιχειρήσεων και διαθέτει ισχυρή ψηφιακή παρουσία.

Ακολουθώντας τις διεθνείς τραπεζικές τάσεις, η ΑΙΚ Banka επιτυγχάνει διατηρήσιμη ανάπτυξη με ισχυρή κεφαλαιακή βάση επενδύοντας συνεχώς σε καινοτόμες λύσεις προσαρμοσμένες στις
ανάγκες των πελατών.

Η UBS ενεργεί ως αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της Eurobank για την Συναλλαγή ενώ η BNP Paribas παρέχει την έκθεση για το εύλογο και το δίκαιο της αποτίμησης.

Οι Milbank LLP και Živković Samardžić Law Office ενεργούν ως διεθνής και τοπικός νομικός σύμβουλος του πωλητή αντίστοιχα.