Κορυφαίος οικονομολόγος προειδοποιεί: “Έρχεται κατάρρευση για τις τράπεζες της Ευρώπης”

Ο «Dr.Doom» Ν.Ρουμπινί προειδοποιεί: «Έρχεται “ώρα Lehman” για την Ευρώπη»!
Αποκαλυπτική πρόβλεψη στο Bloomberg

Ο οικονομολόγος χαρακτήρισε «Lehman moment» για τη Γηραιά Ήπειρο την περίπτωση της ελβετικής τράπεζας
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κρούει με ανάρτησή του ο Νουριέλ Ρουμπινί, χαρακτηρίζοντας «Lehman moment» για τη Γηραιά Ήπειρο τη «βόμβα» της Credit Suisse.

Ο κ. Ρουμπινί έγραψε στην ανάρτησή του ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να πέσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί», δίνοντας το στίγμα των ομοιοτήτων με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση, με ολέθρια αποτελέσματα -ειδικότερα- για την Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος: «Όπως επεσήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι η “στιγμή Lehman” για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. “Πολύ μεγάλη για να αποτύχει και πολύ μεγάλη για να σωθεί”. Δεν είναι καν σαφές, ποιες είναι οι ζημίες της σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Credit Suisse έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της, ενώ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στον έλεγχο των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021, προκάλεσε την αναστολή της μετοχής της, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 27%.

Λόγω των μεγάλων απωλειών, οι Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit τέθηκαν νωρίτερα σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.