Όλα για την καρέκλα και την εξουσία – Την ώρα που η χώρα πενθεί τους νεκρούς ο Χατζηνικολάου βγάζει ψεύτικες δημοσκοπήσεις για τον τελειωμένο Κυριάκο

Την ώρα που εν μέσω πένθους για την τραγωδία στα Τέμπη πολιτικοί συνεχίζουν το κυνήγι τής ψήφου –άμεσα με συναντήσεις ή έμμεσα με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις– ενόχλησε η δημοσκόπηση της Marc που μεταδόθηκε από το κεντρικό δελτίο του Αντένα, επειδή υπάρχει συγκινησιακή φόρτιση και «ενώ ακόμα γίνονται κηδείες». Σωστά ενόχλησε; Ενδεχομένως. Ο κόσμος χάνεται, άνθρωποι σκοτώθηκαν με φρικιαστικό τρόπο και η πολιτική ενδιαφέρεται να μάθει ποιος χάνει και πόσο, ποιος κερδίζει και πόσο. Όμως η δημοσκόπηση δεν είναι το πιο αναντίστοιχο που συμβαίνει σε σχέση με το κλίμα ψυχικής συντριβής και ανησυχίας που επικρατεί στη χώρα. Την ίδια ώρα που φαρισαϊκά εκφράζεται η δυσαρέσκεια για τη δημοσκόπηση, στα κόμματα γίνονται ζυμώσεις και κινήσεις για τα ψηφοδέλτια, υποψήφιοι μπαίνουν, άλλοι πιθανοί υποψήφιοι ακυρώνονται (ή αυτοακυρώνονται) και η δημοσιογραφία νοιάζεται για την επίδραση που θα έχει η ψυχολογία του κόσμου στην κάλπη.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου πριν παρουσιάσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο δελτίο τού Αντένα, εξέφρασε την αντίθεσή του «για το γεγονός ότι γίνεται και δημοσιεύεται μία δημοσκόπηση ενώ ακόμη γίνονται κηδείες, ενώ δηλαδή το θέμα είναι σε μία συναισθηματική έκρηξη για όλους μας».

Όμως, το επόμενο πρωί (Παρασκευή) δεν είχε πρόβλημα να ασχοληθεί, παρά τη συναισθηματική φόρτιση των ημερών, με τα εκλογικά και να χρησιμοποιήσει στη ραδιοφωνική εκπομπή του (Real) στοιχεία της δημοσκόπησης, την οποία αποδοκίμασε ως προς τη χρονική στιγμή που διενεργήθηκε. Το έκανε προκειμένου να υποβάλει ερώτηση στον Νικήτα Κακλαμάνη για το αν η ζημιά που καταγράφηκε για τη ΝΔ «είναι επιδιορθώσιμη ή είναι μόνιμη και αν υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθεί».

Τέτοιες ώρες εθνικής οδύνης, εκείνο που απασχολεί την πολιτική, αλλά και τη δημοσιογραφία, είναι η ζημιά και το πιθανό «επιδιορθώσιμό» της ή ο κίνδυνος της διεύρυνσής της. Και επίσης τέτοιες ημέρες και μόλις μερικές ώρες από τις παλλαϊκές συγκεντρώσεις αγανάκτησης και οδύνης, μια μεγάλη εφημερίδα βγήκε με βασικό θέμα «Τι αλλάζει στο εκλογικό σκηνικό» και ποιο είναι «Το δημοσκοπικό κλίμα μετά τα Τέμπη».

Εν τέλει, αν βρίσκεις απρεπή τη χρονική στιγμή που γίνεται μια δημοσκόπηση αλλά είσαι υποχρεωμένος να την παρουσιάσεις, στη συνέχεια την παραμερίζεις, παύεις να ασχολείσαι μαζί της, δεν διευρύνεις την παρουσία της και δεν τη χρησιμοποιείς, έστω και για μια ερώτηση