Η αρχή του τέλους για την αμερικανική οικονομία – Ντόμινο εξελίξεων μετά την κατάρρευση των δύο τραπεζών

Ακόμα μεγαλύτερη οικονομική κρίση, ισάξιου μεγέθους με αυτή του 2008, αναμένουν οι οικονομολόγοι, όπως δήλωσε και η Στέφανι Πομπόι. Mάλιστα θεωρεί υπεύθυνη γι’ αυτό την πολιτική της FED με τα επιτόκια και την άσχημη οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «το εκπληκτικό με αυτή τη νέα οικονομική κρίση είναι ότι έκανε τόσα χρόνια για να σμβεί και όχι ότι συνέβη».

Η Πομπόι, η Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας οικονομικής έρευνας Macro Mavens , μίλησε στο αμερικανικό FOXNEWS για να εξηγήσει τις ευρύτερες επιπτώσεις της κατάρρευσης της SVB.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά σοβαρό και βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας οικονομικής κρίσης τύπου 2008 και δεν προσπαθώ να είμαι υπερβολική», είπε η Πομπόι στον παρουσιαστή του Fox News.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Βρισκόμαστε στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης όπως το 2008 και δεν προσπαθώ να είμαι υπερβολική,

Νομίζω ότι αυτή είναι η ακούσια συνέπεια της νομισματικής πολιτικής της Fed (Federal Reserve – Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ), η οποία συνδυάζεται με πολύ κακή δημοσιονομική πολιτική.

Ουσιαστικά ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν απερίσκεπτους κινδύνους.

Όλα αυτά επιστρέφουν για να τους δαγκώσουν δυνατά και έχουμε μερικές σημαντικές συνέπειες που έρχονται κατά πάνω μας».

Σταματά την αύξηση επιτοκίων η FED

Στροφή 180° για τη Fed, την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα; Η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) ίσως οδηγήσει σε επιβράδυνση της αύξησης των κατευθυντήριων επιτοκίων της, αν όχι στον τερματισμό της, ενώ αναμενόταν ακόμη μεγαλύτερη αύξησή τους πριν από μόλις μερικά 24ωρα.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα (η Fed) να απόσχει από την αύξηση των επιτοκίων της την 22η Μαρτίου», στην προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της, συνόψισαν σε σημείωμά τους αναλυτές της Wells Fargo.

Αναμένουν πλέον τα επιτόκια να διατηρηθούν στο τρέχον επίπεδό τους, στο φάσμα από το 4,50 ως το 4,75%.

Καθώς η πτώχευση τις τελευταίες ημέρες της SVB και δύο μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της Signature Bank και της Silvergate Bank, έχουν προκαλέσει ρίγος στον τραπεζικό κόσμο και, ευρύτερα, στον κόσμο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οι προσδοκίες αυτές αντανακλούν ταχύτατη και θεαματική αντιστροφή της κατάστασης που επικρατούσε μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, ο Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιούσε πως ο πληθωρισμός παρέμενε επίμονα υψηλός και ότι τα επιτόκια υπήρχε περίπτωση να αυξηθούν περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν.

Η μεγάλη πλειονότητα των παραγόντων της αγοράς προέβλεπε έτσι μεγάλη αύξηση, μισής εκατοστιαίας μονάδας (ή 50 μονάδων βάσης). Διπλάσια από την προηγούμενη, που ήταν ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας (25 μονάδες βάσης).

«Πιο προοδευτική προσέγγιση»

«Η εβδομάδα άρχισε με τον Τζερόμ Πάουελ να αφήνει να εννοηθεί (…) ακόμη πιο επιθετική πολιτική αντίδραση και τελείωσε με την κατάρρευση δυο αμερικανικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους», της SVB και της Signature Bank, συνόψισε ο Νιλ Σίαρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics, σε ενημερωτικό σημείωμά του.

Κατά την εκτίμησή του, «οι καθυστερήσεις με τις οποίες η πολιτική (της κεντρικής τράπεζας) φέρνει αποτέλεσμα είναι ένας λόγος να υιοθετηθεί πιο προοδευτική προσέγγιση (…) ξεκινώντας από τώρα».

Καθώς η τρέχουσα προτεραιότητα της Fed είναι να μειώσει τον πληθωρισμό, που έφθασε το 6,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, κατά τον δείκτη αναφοράς CPI. Τα δεδομένα για τον Φεβρουάριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αργότερα σήμερα.

Για αυτόν τον λόγο αυξάνει εδώ κι έναν χρόνο το βασικό κατευθυντήριο επιτόκιό της, που ακρίβυνε το κόστος των πιστώσεων για να μειωθεί η κατανάλωση. Απόφαση με περιορισμένη αποτελεσματικότητα μέχρι τώρα.

Ωστόσο ο αντίκτυπος των ενεργειών της περνούν μήνες προτού γίνει πλήρως αισθητός. Και το κόκκινο πανί της ύφεσης επισείεται συχνά.

Η Fed είναι έτοιμη «να σφίξει ώσπου κάτι να σπάσει. Η κατάρρευση της SVB και η κρατικοποίηση της Signature Bank είναι ενδείξεις πως κάτι έχει αρχίσει να συμβαίνει», σχολιάζει ο Τζον Κάραβαν, οικονομολόγος της Oxford Economics.