Επιστήμονας του ΠΟΥ απέκρυψε έγγραφο που ανέφερε για την προέλευση του Covi-d από εργαστήριο

Ο νέος επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκανε μια κρίσιμη αλλαγή σε ένα σημαντικό έγγραφο του 2020, το οποίο υποστήριζε ότι ήταν «απίθανο» η COVID-19 να προήλθε από εργαστήριο, όπως προκύπτει από ένα πρόσφατα αποκαλυφθέν ηλεκτρονικό μήνυμα.

Ο Τζέρεμι Φάραρ (Jeremy Farrar), ο επικεφαλής επιστήμονας, πιστώνεται σε ένα μήνυμα ότι βοήθησε στην καθοδήγηση του εγγράφου σχετικά με την προέλευση της COVID-19, σύμφωνα με ένα μήνυμα
ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιοποιήθηκε από την ειδική υποεπιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για την πανδημία του κορονοϊού στις 5 Μαρτίου.

«Ευχαριστώ για την καθοδήγηση αυτού του εγγράφου. Οι φήμες για βιολογικό πόλεμο κυκλοφορούν τώρα στην Κίνα», έγραψε στον Φάραρ στο μήνυμα ο Δρ Ίαν Λίπκιν (Dr. Ian Lipkin), καθηγητής του
Πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Ναι το ξέρω και στις ΗΠΑ – γιατί τόσο πρόθυμος να βγει το συντομότερο δυνατό. Θα πιέσω το Nature», απάντησε ο Φάραρ.

Στο έγγραφο των αρχών του 2020, ο Λίπκιν και τέσσερις συν-συγγραφείς υποστήριξαν ότι «είναι απίθανο ο SARS-CoV-2 να προέκυψε μέσω εργαστηριακής χειραγώγησης ενός συγγενικού κορονοϊού που μοιάζει με τον SARS-CoV»

«Συγγνώμη για τη μικρο-διαχείριση/μικρο-επεξεργασία! Αλλά θα ήσασταν πρόθυμοι να αλλάξετε μία πρόταση;», έγραψε ο Φάραρ στον Κρίστιαν Άντερσεν (Kristian Andersen), ο οποίος ήταν συν-συγγραφέας της εργασίας, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις μία ημέρα πριν από τη δημοσίευση.

«Βέβαια», απάντησε ο Άντερσεν.

Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι «ο SARS-CoV-2 δεν είναι εργαστηριακό κατασκεύασμα» και ότι οι συγγραφείς «δεν πιστεύουν ότι οποιοδήποτε είδος εργαστηριακού σεναρίου είναι αληθοφανές».

«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι ο Δρ Φάραρ συμμετείχε περισσότερο στη σύνταξη και δημοσίευση της Proximal Origin (Εγγύς Προέλευσης) απ΄’ ό,τι ήταν προηγουμένως γνωστό και ενδεχομένως θα έπρεπε να του αποδοθεί πίστωση ή αναγνώριση αυτής της συμμετοχής», δήλωσε η επιτροπή.

Κληθείς να σχολιάσει τον Φάραρ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει στη νέα του θέση.

Ο Βρετανός επιστήμονας ήταν, κατά τη στιγμή των μηνυμάτων, στο τιμόνι του Wellcome Trust, το οποίο ελέγχει τη χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων για την έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε στις 13 Δεκεμβρίου 2022 ότι ο Φάραρ θα είναι ο επόμενος νέος επικεφαλής επιστήμονας και ότι θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Το Wellcome Trust, το οποίο δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό, δήλωσε ότι ο Φάραρ επρόκειτο να αποχωρήσει το 2023.