Χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα τα κοπρόσκυλα της Νέας Δημοκρατίας! Μερικοί θέλουν τώρα εκλογές και άλλοι το Μάιο – Μαλώνουν για τις καρέκλες την ώρα που η χώρα πενθεί

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να …έκοβε επισήμως κάθε συζήτηση για εκλογές, εν μέσω του εθνικού πένθους, από την άλλη, ωστόσο, το θέμα απασχόλησε τον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου. Και όχι μόνον απασχόλησε, αλλά κατεγράφη και έντονη διαφωνία, στα όρια του θερμού επεισοδίου, μεταξύ των δύο στρατοπέδων (εκλογές τώρα – εκλογές τον Μάιο).

Στην συνεδρίαση, που θα μπορούσε να την πει κανείς και επεισοδιακή, ο στενός πυρήνας των υπουργών του Μεγάρου Μαξίμου (Σκέρτσος – Γεραπετρίτης) ψήφισε… Μάιο. Συγκεκριμένα, μετά τις 14 Μαΐου, με πιθανότερη ημερομηνία την 21η του μηνός. Με πολιτικό σκεπτικό ότι ο κόσμος είναι οργισμένος τώρα, ότι όλοι συζητούν για το δυστύχημα, ότι grosso modo η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, διανύει τον κίνδυνο να ζήσει «μέρες του 2012», με την είσοδο επτά κομμάτων στην Βουλή.

Υπήρχαν, εν τούτοις, και εκείνοι, στον πρωινό καφέ, που υποστήριξαν την μη αναβολή της πρώτης κάλπης, προσδοκώντας ότι το πρόβλημα, με κατάλληλες κινήσεις εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορούσε να σβήσει και η εκλογική μάχη να μπορέσει να επανέλθει στα προηγούμενα διλήμματα. Στο στρατόπεδο αυτό βρίσκει κανείς τους λεγόμενους «κομματικούς», τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο και τον γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Παύλο Μαρινάκη. Μαζί τους, και ο Αλέξης Πατέλης, που, πιθανώς, να φοβάται τις επιπτώσεις των θερινών εκλογών στην τουριστική βιομηχανία.

Υπέρ των εκλογών τώρα τάχθηκαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Ο άνθρωπος, όμως, που φαίνεται πως έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της αναβολής, ήταν ο πολύς κ. Σταν Γκρίνμπεργκ, ο Αμερικανός σύμβουλος επικοινωνίας, τις εισηγήσεις του οποίου έχει ως «Ευαγγέλιο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξ ού και ερρίφθη ο κύβος υπέρ των εκλογών του Μαΐου.

Καθώς δε, είναι πιθανολογούμενη η υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας – η έκταση του προβλήματος θα φανεί προσεχώς -, καταβλήθηκε έντονη προσπάθεια να τελειώσει πρώτη την έρευνά της η εταιρεία Marc, η οποία είναι, συνήθως, επιεικής προς την Κυβέρνηση. Και ήταν κρίσιμο για το κυβερνών κόμμα να κόψει πρώτη το νήμα η εν λόγω δημοσκόπηση (για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Αντ1), προκειμένου να μην δημιουργηθεί κλίμα ηττοπάθειας στους Βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος

Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών και το σιδηροδρομικό δυστύχημα συνδέονται εξ άλλου και για έναν ακόμη λόγο: η Κυβέρνηση θα ήθελε να έχει επιδείξει έργο ως τις κάλπες, τόσο στο σκέλος της διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας όσο και σε εκείνο των αναγκαίων έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ζητήματα που δεν επιλύονται από την μία μέρα στην άλλη. Θα ήθελε επίσης να πάει σε εκλογές με ένα δικαστικό πόρισμα ανά χείρας που να επιρρίπτει την ευθύνη για το δυστύχημα και… στον ΣΥΡΙΖΑ!

Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες θα βρουν την χώρα με μεταβατικό υπουργό Μεταφορών, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο οποίος, όμως, δεν θα ορκισθεί υπουργός Μεταφορών. Στη βάση του Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τις αρμοδιότητές του ως υπουργού Επικρατείας, εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό – και έγινε αποδεκτό –  ότι μπορεί να ασκεί διοίκηση σε ένα άλλο Υπουργείο, χωρίς να ορκισθεί. Κάτι που φαίνεται πως το ζήτησε ο ίδιος, προκειμένου να μην χρειαστεί να υπογράψει αποφάσεις δίδοντας δικαιώματα σε κακόβουλα σχόλια…

Στην μάχη της επικοινωνίας, το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε από μισή ντουζίνα υπουργών να βάλουν πλάτη, με εμφανίσεις τους σε κανάλια. Άρον άρον, πάντως, και το σχέδιο αυτό κάηκε εν τη γενέσει του, όταν έγινε αντιληπτό ότι μεγεθύνεται η οργή, κάθε φορά που εμφανίζεται στα τηλεοπτικά πλατώ ο Άδωνις Γεωργιάδης.