Οι τράπεζες καταρρέουν η μία μετά την άλλη! Έρχεται σιγά-σιγά και προς τη χώρα μας! Φαινόταν από την αρχή που πάει το πράγμα με τα lockdown και τις κυρώσεις στη Ρωσία

Όταν αρχίζεις και σφίγγεις κάτι, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα σπάσει. Εν προκειμένω, η FED (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) αυτοπαγιδεύτηκε και πίστευε ότι μπορεί να σφίγγει και να ξανασφίγγει την Αγορά με τις ατέρμονες αυξήσεις επιτοκίων. Προφανώς, όταν έχει τη νοοτροπία ότι είσαι “θεός”, τότε κάποια στιγμή θα το πληρώσεις. Αυτή ήταν με απλά λόγια η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB). Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι εάν μπορεί να πυροδοτήσει ένα domino effect!

Η αλήθεια είναι ότι η SVB δεν είναι η πρώτη τράπεζα που “πέφτει”. Είναι η δεύτερη. Είχε προηγηθεί η κατάρρευση της Silvergate. Η κατάρρευση της SVB αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία όλων των εποχών μετά την Lehman Brothers το 2008. Αυτό από μόνο του είναι τρομακτικό γεγονός, μιας και σημαίνει ότι τα μέτρα ασφαλείας, τα stress tests και όλος ο μηχανισμός εποπτείας και προστασίας, αστόχησε. Βέβαια, αυτή την ώρα ανοίγει το χρηματιστήριο και σύμφωνα με αναγνώστη -χρηματιστή από την Αμερική, λένε πως κάποια άλλη τράπεζα θα τους αγοράσει με βοήθεια από το κράτος να μην γίνει το domino effect.

Domino effect υπάρχει ήδη με μικτή μορφή, αφού η πτώση της SVB επηρεάζει ήδη αρνητικά την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το ερώτημα είναι αν θα χτυπήσει και άλλες τράπεζες και ποιες; Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, πολλές τράπεζες παρουσιάζουν αυξημένη κερδοφορία. Διευρύνεται εδώ και μήνες η διαφορά μεταξύ κερδών από τα δάνεια (και τις επενδύσεις) και του τι πληρώνουν για χρηματοδότηση. Αυτό φαίνεται και στις τριμηνιαίες καταστάσεις των τραπεζών, ως αύξηση των μικτών ακαθαρίστων εσόδων τους.

Στις 8 Μαρτίου η SVB πούλησε τίτλους αξίας 21 δισ$. Στις 31/12/22 είχε 212 δισ$ σε περιουσιακά στοιχεία. Η τράπεζα είπε ότι επανατοποθετείται για να αυξήσει την ευαισθησία των περιουσιακών στοιχείων, να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα για υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, μερικό κόστος χρηματοδότησης lock-in, να προστατεύσει καλύτερα τα καθαρά έσοδα από τόκους και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο για να ενισχύσει την κερδοφορία.

Η τράπεζα είχε επικεντρωθεί στον δανεισμό και τη συγκέντρωση καταθέσεων από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων. Είπε στις 8 Μαρτίου ότι ανάληψη μετρητών αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα χαμηλότερες καταθέσεις από τις προβλεπόμενες. Η SVB δεν μπόρεσε να αποτρέψει ένα είδος bank run. Πολλοί εγκατέλειπαν το καράβι αρκετές ημέρες πριν βουλιάξει! Έτσι την έκλεισαν οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια.