Oι πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαίωσαν ότι η εικόνα, ίσως, είναι και χειρότερη από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν τα αρμόδια επιτελικά στελέχη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019, ορκίστηκε κυβέρνηση την επόμενη μέρα και τα μέλη της νέας Βουλής ορκίστηκαν στις 17 εκείνου του μήνα, ξεκινώντας τις εργασίες τις 18ης Κοινοβουλευτικής Συνόδου.

Κατά το σκεπτικό ορισμένων στην κυβερνώση οι εργασίες της Βουλής θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν ακόμη και την Δευτέρα 17 Ιουλίου φέτος, καθώς εκείνη την ημέρα θα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση.

Εντός δεκαημέρου θα πρέπει να εκδοθεί το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα και μετά από 40 ημέρες προεκλογικής περιόδου να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές.

Αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, οπότε αποφεύγει η κυβέρνηση και τον Αύγουστο που ο περισσότερος κόσμος θα βρίσκεται σε θερινές διακοπές.

Προφανώς ο κύριος λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο θα ήταν και για να «καταλαγιάσει» η κοινωνική οργή για τα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Θα έχει αποτέλεσμα μια τέτοια τακτική εάν αποφασιστεί να παρακολουθηθεί μια τέτοια τακτικής; Καταρχάς θα πρέπει πρώτα να αποφανθούν οι συνταγματολόγοι , για το εάν το Σύνταγμα προβλέπει κάτι τέτοιο.

Εάν υπάρξει θετική εισήγηση τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει τα γεγονότα, γιατί αυτό μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ και η αναβολή των εκλογών να προκαλέσει μεγαλύτερη οργή από αυτή που υπάρχει σήμερα.

Ένα ακόμη γεγονός που πρέπει να σταθμίσει είναι ω μη γένοιτο υπάρξει μια καταστροφή με δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι; Τότε τι θα γίνει; Πόσο πιο μακριά θα πάει τις εκλογές

Πάντως αυτή τη στιγμή τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας όσο και ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης προετοιμάζονται ακόμη και για το σενάριο να στηθούν οι κάλπες τον Ιούλιο, θεωρώντας ότι ο πρωθυπουργός θέλει χρόνο ώστε να στήσει εκ νέου ένα πειστικό πολιτικό διήγημα.