Άνοιξε η κερκόπορτα! Lockdown και για τη γρίπη σε κινεζική πόλη – Όταν σκύβεις το κεφάλι θα σε κάνουν ότι θέλουν

Αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πυροδότησαν τα σχέδια κινεζικής πόλης να εξετάσει ενδεχόμενο lockdown σε περίπτωση εκδήλωσης επιδημίας γρίπης.

Πρόκειται για την τουριστική πόλη Xi’an στην επαρχία Shaanxi η οποία αποκάλυψε τα σχέδια της για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης που θα της επέτρεπε να κλείσει σχολεία, επιχειρήσεις και «άλλα πολυσύχναστα μέρη» σε περίπτωση σοβαρής επιδημίας γρίπης.

Τα σχέδια αυτά προκάλεσαν οργή στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας με πολλούς χρήστες να παρατηρούν ότι έμοιαζαν με τα αυστηρά μέτρα μηδενικού Co-vid που είχε εφαρμόσει η Κίνα σε όλη την πανδημία και τα οποία μόλις πρόσφατα εγκαταλείφθηκαν.

«Εμβολι-άστε το κοινό αντί να χρησιμοποιείτε τέτοια σχέδια για να δημιουργήσετε μια αίσθηση πανικού», έγραψε ένας χρήστης στο Weibo, το αντίστοιχο του Twitter στην Κίνα.

«Πώς δεν θα πανικοβληθεί ο κόσμος δεδομένου ότι η πρόταση του Xi’an για αναστολή εργασίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εκδόθηκε χωρίς σαφείς οδηγίες σε εθνικό επίπεδο για νόσο;» ρώτησε ένας άλλος.

Ενώ τα κρούσματα του Covid στην Κίνα μειώνονται, σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων γρίπης σε ολόκληρη τη χώρα και στα φαρμακεία παρατηρείται μεγάλη ζήτηση φαρμάκων για τη γρίπη.

Ωστόσο, το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης της Xi’an δεν θα χρησιμοποιηθεί απαραίτητα. Αντιθέτως, περιγράφει πώς η πόλη των σχεδόν 13 εκατομμυρίων κατοίκων θα ανταποκρινόταν σε οποιοδήποτε μελλοντικό ξέσπασμα επιδημίας, με βάση τέσσερα επίπεδα κινδύνου.

Στο πρώτο και υψηλότερο επίπεδο, λέει, «η πόλη μπορεί να κλειδώσει τις περιοχές όπου παρατηρείται μεταδοτικότητα, να προβεί σε καραντίνα κυκλοφορίας και να αναστείλει την παραγωγή και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εμπορικά κέντρα, θέατρα, βιβλιοθήκες, μουσεία, τουριστικά αξιοθέατα και άλλα μέρη με πολύ κόσμο θα είναι επίσης κλειστά».

«Σε αυτό το επίπεδο έκτακτης ανάγκης, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί σε όλα τα επίπεδα θα κλείσουν και θα αναλάβουν την ευθύνη για την παρακολούθηση των συνθηκών υγείας των μαθητών και των βρεφών».

Οι αντιδράσεις έρχονται μετά την απόφαση της Κινεζικής κυβέρνησης να ανοίξει ξανά τη χώρα μετά την άρση όλων των περιορισμών για τον Covid τον Ιανουάριο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Κίνα είχε επιβάλει μερικούς από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς Covid στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των lockdown για μήνες σε ορισμένες πόλεις. Ήταν επίσης μια από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που τερμάτισε μέτρα όπως τα μαζικά τεστ και οι αυστηρές περιόδους καραντίνας στα σύνορα, ακόμη και εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων για τη ζημιά που προκαλείται στην οικονομία της.