«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ασθενείς ορόφου, σε κλινικές, διασωληνωμένοι. Αν όμως υπάρχουν, ανήκουν στην εποπτεία της κλινικής που τους νοσηλεύει και οι ιατροί της ΜΕΘ έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο».

Οσο κι αν μοιάζει αντιφατικό, αυτό προβλέπεται σε νέα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που έχει σταλεί σε όλες τις υγειονομικές Περιφέρειες και μέσω αυτών στα νοσοκομεία. Το υπουργείο, λοιπόν, δίνει την οδηγία στα νοσοκομεία να μην υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Αν όμως υπάρξουν, τότε οι γιατροί των ΜΕΘ δεν έχουν υποχρέωση για τη νοσηλεία τους, αλλά θα έχουν συμβουλευτικό μόνο ρόλο.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε κλινικές από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και θα εξυπηρετούνται από τους ελάχιστους νοσηλευτές που θα έχουν βάρδια σε αυτές. Πρόκειται στην πραγματικότητα για κυνική ομολογία ότι, ενώ οι ΜΕΘ δεν επαρκούν, νέα κρεβάτια που υπάρχουν σε νοσοκομεία πανελλαδικά δεν θα επανδρωθούν με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να είναι λειτουργικά, αφού μπορούν νόμιμα πλέον ασθενείς που θα τα χρειάζονται να νοσηλεύονται στις υπόλοιπες κλινικές των νοσοκομείων.

Στην εγκύκλιο περιλαμβάνεται σειρά οδηγιών για τη λειτουργία των Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων – Παίδων, παρόλο που τα περισσότερα νοσοκομεία σήμερα δεν διαθέτουν, όπως προβλέπεται, το 5% των συνολικών τους κλινών ως κλίνες ΜΕΘ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απουσιάζουν εντελώς οι κλίνες ΜΕΘ παίδων.