Χαμός με την Βουλγαρία! Καταγγέλλει την σύμβαση με τη Pfizer για την προμήθεια εμβ@λίων – “Μας ανάγκασαν να πάρουμε χιλιάδες εμβόλι@ που εν τέλει πήγαν χαμένα και τα καταστρέψαμε”

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας Ασέν Μεντζιντίεφ δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε τη θέση ότι η Βουλγαρία θα ταχθεί στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες υπέρ της καταγγελίας της σύμβασης με την Pfizer-Biontech για την προμήθεια εμβο-λίων.

Η άλλη επιλογή είναι να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες των κρατών μελών ώστε οι απαιτούμενες ποσότητες εμβο-λίων κατά του κορον-οϊού να ζητούνται επακριβώς από την κάθε χώρα, δηλαδή η ποσότητα που χρειάζεται με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και η πληρωμή να γίνεται μετά την παράδοση, δηλαδή μετά την αίτηση και όχι όπως γινόταν προηγουμένως, αναφέροντας πόσος είναι ο πληθυσμός της χώρας.

«Είμαστε ανυποχώρητοι από αυτή τη θέση», δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι αυτή υποστηρίχθηκε και από τον Πολωνό υπουργό Υγείας. Ο Μεντζιντίεφ πρόσθεσε ότι και άλλα κράτη μέλη, με βάση την αντίδραση της Βουλγαρίας, υποστήριξαν την πρόταση αυτή και έτσι περίπου έξι ή επτά χώρες θα έχουν την ίδια θέση στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχει λάβει υποστήριξη από την Πολωνία, και τις επόμενες ημέρες ο υπουργός αναμένει μια τηλεδιάσκεψη με την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία. Συνομιλίες είναι σε εξέλιξη με τη Σλοβενία και την Κροατία.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται περισσότερα εμβό-λια. «Η γνώμη μας ήταν ότι η προμήθεια εμβο-λίων και ο εξαναγκασμός των χωρών να αγοράζουν τόσο μεγάλες ποσότητες, οι οποίες στη συνέχεια καταστρέφονται, είναι κάτι εξαιρετικά ανεύθυνο και δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα της Βουλγαρίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ανέφερε ότι έως το 2022, η Βουλγαρία είχε καταστρέψει περισσότερες από δύο εκατομμύρια δόσεις εμβο-λίων λόγω της απόφασης που λήφθηκε πριν από ενάμιση χρόνο.

Μια πολύ μεγάλη ποσότητα εμβ-ολίων πρόκειται επίσης να αποσυρθεί και να καταστραφεί φέτος. «Δεν θα επιτρέψουμε την παράδοση περισσότερων εμβολ-ίων και την πληρωμή νέων δόσεων», δήλωσε ο Μεντζιντίεφ.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι αυτή η σύμβαση λήφθηκε με απόφαση πέντε χωρών, στις οποίες δεν συμπεριλαμβανόταν η Βουλγαρία, αλλά η Σόφια έχει επιβεβαιώσει σταθερά ότι δεν συμφωνεί με την αρχή της αγοράς εμβο-λίων.

Όταν ρωτήθηκε για το ποσό που έχει χάσει η Βουλγαρία μετά την αγορά και την καταστροφή των εμβο-λίων, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «το ποσό είναι αρκετά μεγάλο, αλλά κάθε κράτος μέλος έχει κανόνες εμπιστευτικότητας και δεν έχω το δικαίωμα να κοινοποιήσω τιμές και ποσά ανά σύμβαση».