Πέφτουμε από τα σύννεφα! Υπέρ της άμβλωσης τάσσεται ο Μακρόν και θέλει να το κατοχυρώσει συνταγματικά

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, μια ενέργεια που, όπως υποστήριξε, θα αποτελούσε «ένδειξη αλληλεγγύης» στις γυναίκες σε όλον τον κόσμο.

Ο Μακρόν έκανε την ανακοίνωση, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σε τελετή προς τιμή της Γαλλίδας φεμινίστριας και δικηγόρου Ζιζέλ Αλιμί, η οποία πέθανε το 2020 σε ηλικία 93 ετών.

Η Αλιμί, που είχε γεννηθεί στην Τυνησία, προασπιζόταν με πάθος το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Σε μια ιστορική δίκη, το 1972, η Αλιμί πέτυχε την αθώωση μιας ανήλικης η οποία δικαζόταν επειδή έκανε άμβλωση αφού έμεινε έγκυος από βιασμό.

«Ελπίζω ότι η δύναμη αυτού του μηνύματος θα μας βοηθήσει να τροποποιήσουμε το Σύνταγμά μας και να κατοχυρώσουμε σε αυτό την ελευθερία των γυναικών να επιδιώκουν την άμβλωση, ώστε τίποτα να μην εμποδίσει, ούτε να καταργήσει κάτι που θα είναι μη αναστρέψιμο», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Με τον τρόπο αυτό «θα σταλεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλες τις γυναίκες που βλέπουν σήμερα αυτήν την ελευθερία τους να συντρίβεται», τόνισε ακόμη.

Και τα δύο Σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου έχουν ήδη ψηφίσει υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση στο Σύνταγμα. Ωστόσο, η Γερουσία κάνει λόγο για «ελευθερία» και η Εθνοσυνέλευση για «δικαίωμα» στην άμβλωση.

Ο Μακρόν είπε ότι εντός των επόμενων μηνών θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Συντάγματος.