Κράτος υπό διάλυση – Τα έφαγαν όλα τα τομάρια! Βυθίστηκε στο σκοτάδι το νοσοκομείο Ευαγγελισμός προκαλώντας πανικό και χάος σε εργαζόμενους και ασθενείς

Σκηνές που παραπέμπουν σε νοσοκομείο τριτοκοσμικής χώρας εκτυλίχθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» το οποίο βυθίστηκε στο απόλυτο σκοτάδι για 40 ολόκληρα λεπτά.

Μάλιστα, εκείνη την ημέρα το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας ήταν σε γενική εφημερία με εκατοντάδες ασθενείς να νοσηλεύονται στα διάφορα τμήματα και άλλους τόσους να προσέρχονται στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Τις στιγμές που έζησαν περιέγραψαν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι:

Όπως γράφουν χαρακτηριστικά:

«Ασθενείς πανικόβλητοι να βγαίνουν από τους θαλάμους “στα τυφλά”, αναζητώντας βοήθεια. Στους ορόφους έσβησαν οι συσκευές παροχής οξυγόνου υψηλής ροής (high flow) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να τρέχει να καλύψει με συμβατικές συσκευές οξυγόνου του ασθενείς που το είχαν ανάγκη. Στη ΜΕΘ του 9ου η υποστήριξη των βαρέως πασχόντων στηρίχτηκε στη διάρκεια ζωής των μπαταριών (back up) των συσκευών έγχυσης των φαρμάκων που τους κρατάνε στη ζωή, ενώ και τα monitor παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών έσβησαν, με το προσωπικό να τους συνδέει προσωρινά στα φορητά monitor που χρησιμοποιούνται για τις διακομιδές, για όσο βέβαια κρατήσει η μπαταρία τους.

Στα ΤΕΠ δεν λειτούργησαν ούτε οι πρίζες αδιάλειπτης παροχής, σβηστά όλα τα εργαστήρια και ο αξονικός…. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αρκετοί συνοδοί αλλά και ασθενείς εγκλωβίστηκαν στα ασανσέρ του νοσοκομείου και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν. Από τύχη (πάλι) δεν είχαμε θύματα…».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν πως η πρωτόγνωρη κατάσταση που έζησαν μαζί με τους ασθενείς έγινε λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη «που ανέδειξε το ζήτημα της ασφάλειας και το πόσο αυτό υποβαθμίζεται με την χρόνια υποχρηματοδότηση, την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση των δομών, την υποστελέχωση και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας του προσωπικού».

Το προσωπικό «φωνάζει» για την υποστελέχωση που «ταλαιπωρεί» το νοσοκομείο καθώς οι ελάχιστοι εργαζόμενοι «γίνονται λάστιχο».

«Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν έχει γίνει πολλά χρόνια τώρα, αντίθετα προκρίνονται ο κατακερματισμός της υπηρεσίας με ανάθεση των τμημάτων σε διαφορετικούς εργολάβους, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τελευταία «το μπλοκάκι», αναφέρουν.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει προσωπικό χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση, εμπειρία και γνώση του χώρου και των πολλών και σύνθετων εγκαταστάσεων να καλείται να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες εργασίας.

Επίσης, καταγγέλουν την Επιθεώρηση Εργασίας για μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του εργολάβου και απέναντι στους εργαζόμενους.

Τέλος, οι ίδιοι πως στο νοσοκομείο υπάρχουν απαρχαιωμένες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις  λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας