Στο έλεος της γαστρεντερίτιδας πλέον τα παιδιά αφού οργανισμός τους δεν έχει αναπτύξει κανένα αντίσωμα από την χρήση μάσκας

Μορφή επιδημίας λαμβάνουν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα παιδιά σε όλη τη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή είναι αυξημένα και τα περιστατικά εποχικής γρίπης.

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στους παιδιάτρους μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα γαστρεντερίτιδας τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά, παράλληλα με την εποχική γρίπη και άλλες ιώσεις που ταλαιπωρούν πολλά παιδιά. Τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οπως αναφέρουν γιατροί, οι καιρικές συνθήκες και τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας ευνοούν τη μετάδοση. Επιβαρυντικά λειτουργεί και το ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.

Λοίμωξη
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πάντως, κάθε ιός έχει τη δική του εποχική δραστηριότητα.

Αν και παρουσιάζονται όλο τον χρόνο, οι λοιμώξεις από νοροϊό εμφανίζονται συχνότερα τους ψυχρότερους μήνες, δηλαδή στο τέλος του φθινοπώρου και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι συχνότεροι από τους ιούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί. Οι νοροϊοί αποτελούν το πλέον συχνό αίτιο οξείας γαστρεντερίτιδας στις αναπτυγμένες χώρες στο σύνολο του πληθυσμού και οι ροταϊοί σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών.

Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται επίσκεψη στον γιατρό. Ομως τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα κυρίως στην εποχική γρίπη, με αποτέλεσμα να είναι γεμάτες οι παιδιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περίπτωση που τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας διαρκέσουν για διάστημα μεγαλύτερο από 24 ώρες ή όταν ο ασθενής έχει βαριά εικόνα, καλό είναι να συμβουλεύεται τον γιατρό του. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, από τη στιγμή που ο ασθενής αρχίζει να νιώθει αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή του.