Πόση μπόχα υπάρχει σε αυτό το Ευρωκοινοβούλιο! Εσθονός βουλευτής εμπλέκεται με “αρπαχτές” από το Κατάρ

Ένα νέο σκάνδαλο «φουντώνει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού το Politico ανέφερε ότι ένας κορυφαίος αξιωματούχος των μεταφορών, «πριμοδοτήθηκε» με δωρεάν πτήσεις από την κυβέρνηση του Κατάρ, την ώρα που η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία ζωτικής σημασίας για την κρατική αεροπορική εταιρεία του εμιράτου του Κόλπου.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη και τα στοιχεία του Politico, ο Εσθονός Henrik Hololei, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Μεταφορών της Κομισιόν, πέταξε δωρεάν με την Qatar Airways εννέα φορές από το 2015 έως το 2021.

Έξι από τις δωρεάν πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη σύναψη της συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά και τέσσερις από αυτές πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή από ομάδα με συνδέσμους με το Κατάρ.

Οι υποστηρικτές της διαφάνειας, ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα για τους δεσμούς της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ με το Κατάρ και επέκριναν τους κανόνες δεοντολογίας των Βρυξελλών ως πολύ αδύναμους.

Ο Hololei αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν υπερασπίστηκε την απόφαση του Hololei να δεχτεί τις δωρεάν πτήσεις της Qatar Airways:

«Όλες οι αποστολές που περιγράφονται λεπτομερώς… εγκρίθηκαν και διεξήχθησαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες», είπε, προσθέτοντας ότι πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων «εξετάστηκαν προσεκτικά και αποκλείστηκαν».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμα ότι η επίσκεψη του Hololei στο Κατάρ δεν ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων αεροπορικών μεταφορών ΕΕ-Κατάρ, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν ήταν μέρος» της ομάδας που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία. Ωστόσο, ο Hololei ήταν επικεφαλής του τμήματος που εργαζόταν για τις διαπραγματεύσεις και προώθησε με συνέπεια δημόσια τη συνεργασία με το Κατάρ.

Η έρευνα του Politico ακολουθεί τις αποκαλύψεις ότι το Κατάρ και το Μαρόκο φέρεται να πλήρωσαν μεγάλα ποσά σε μετρητά για να δωροδοκήσουν βουλευτές της ΕΕ για να κάνουν τις προσφορές τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ισχυρισμοί που έχουν βλάψει σοβαρά τη φήμη του μπλοκ και την αξιοπιστία των θεσμών της Ε.Ε.

Οι γνωστοποιήσεις FOI από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρουν όλες τις πτήσεις της Qatar Airways που πραγματοποίησαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ στο τμήμα μεταφορών μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2015 και 1ης Ιανουαρίου 2022, ένα χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ανοιχτών ουρανών (Open Skies).