Καθημερινή μάχη με την ακρίβεια δίνουν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα τις τιμές ακόμα και στα βασικά είδη να ανεβαίνουν και τον πληθωρισμό να «ροκανίζει» το μηνιαίο εισόδημά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τουλάχιστον 395.000 εργαζόμενοι, δηλαδή 1 στους 6, έχουν δυο δουλειές, είτε δυο μισθολόγια, είτε μισθολόγιο και μπλοκάκι για να τα βγάλουν πέρα και τονίζουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που βρίσκεται στα σκαριά δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς τα έξοδα γίνονται σε βασικές ανάγκες όπως σε τρόφιμα και λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, την Τρίτη ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, θα παραλάβει την πρόταση του ΚΕΠΕ για το ποσοστό της αύξησης στον κατώτατο μισθό. Σε αυτή λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των συνδικάτων και των εργοδοτικών φορέων.

Σημειώνεται ότι 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθούς πάνω από το βασικό δεν επηρεάζονται από την αύξηση, γι’ αυτό και τα συνδικάτα διεκδικούν την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων.

Η εισήγηση του Κωστή Χατζηδάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο για την αύξηση στον κατώτατο θα πρέπει να γίνει έως τις 10 Μαρτίου.

«Μία οικογένεια με δύο παιδιά δυστυχώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με αυτή την αύξηση, διότι η ακρίβεια έχει βαρέσει στο κόκκινο και τα έξοδα τρέχουν χωρίς δυστυχώς να μπορέσουμε να τα προλάβουμε», δήλωσε στο Open ξενοδοχοϋπάλληλος, ενώ με τη σειρά του ο γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού σημείωσε:

«Η ακρίβεια, το τέρας της ακρίβειας, όποια αύξηση κι αν δοθεί την κατασπαράζει. Αυτό που διεκδικούμε είναι η υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων. Όποιες κλαδικές συμβάσεις υπογράφονται πρέπει το Υπουργείο να τις κηρύσσει ως γενικώς υποχρεωτικές».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πόρισμα της επιτροπής σοφών, προτείνει μία μετρημένη αύξηση από 5% έως 7,75%, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός το 2023 θα βρίσκεται στο 5%, ενώ το ποσοστό αύξησης των συντάξεων είναι αυτό που μεταφράζεται στο 7,75%.

Έτσι ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση αναμένεται να κινηθεί από 749 έως 749 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω αριθμοί αποτελούν πρόταση προς την κυβέρνηση η οποία ενόψει των εκλογών φαίνεται πως εξετάζει δύο σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού τα οποία είναι τα εξής:

Αύξηση από 7,5% έως 7,75% δηλαδή από 766 έως 768 ευρώ
Αύξηση από 7,75 έως 9,6% δηλαδή από 768 έως 781 ευρώ