Δεν αντέχει άλλο ο Έλληνας να πληρώνει – Στα ύψη όλα τα σαρακοστιανά εδέσματα! Ως πότε θα τα δεχόμαστε όλα

Οι τιμές στα σαρακοστιανά εδέσματα τραβούν την ανηφόρα με την παραδοσιακή λαγάνα, τον χαλβά, την ταραμοσαλατά αλλά και τα θαλασσινά να είναι «φωτιά», με τον Άδωνι Γεωργιάδη να είναι ξαφνικά άφαντος. .

Η αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών έχει οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές στα τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα σαρακοστιανά εδέσματα.

Οι καταναλωτές κάνουν ήδη έρευνα αγοράς για τα προϊόντα που θα απαρτίσουν το σαρακοστιανό τραπέζι, ενώ ήδη από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου έχει τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής» για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ τη συγκεκριμένη περίοδο.

Πέραν δηλαδή των προϊόντων όπως όσπρια και κατεψυγμένα λαχανικά που ήδη υπάρχουν στο «καλάθι» και καταναλώνονται ευρέως την περίοδο της Σαρακοστής, έχουν προστεθεί δυο κατηγορίες από κατεψυγμένα θαλασσινά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και ο χαλβάς.

Έως και 5 ευρώ η λαγάνα

Το 2020, η απλή λαγάνα κόστιζε 2,30 ευρώ ενώ το 2021 2,80 ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, το 2022, η λαγάνα είχε φτάσει στα 3 ευρώ.

Η απλή λαγάνα φέτος θα χτυπήσει «κόκκινο» καθώς θα κυμανθεί από 3,5 έως και 5 ευρώ.

Πικρός ο χαλβάς

Πικρός θα μας φανεί φέτος και ο χαλβάς με ταχίνι (τύπου μακεδονικός). Συγκεκριμένα, η τιμή του χαλβά ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ανάλογα με τις γεύσεις και τους ξηρούς καρπούς που θα επιλέξουμε.

Και τα υπόλοιπα, όμως, σαρακοστιανά τραβούν την ανηφόρα με τους καταναλωτές να πρέπει να ξοδέψουν κάτι παραπάνω.

Πού θα κυμανθούν οι τιμές στα υπόλοιπα Σαρακοστιανά

Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν στα νωπά το συμιακό γαριδάκι από 5 έως 8 ευρώ, το χταπόδι από 15 έως 19 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ.

Στα κατεψυγμένα, γαρίδες από 12 έως 15 ευρώ, χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, καλαμάρι από 7 έως 15 ευρώ και στα θράψαλα από 5 μέχρι 8 ευρώ.

Ο άσπρος ταραμάς κυμαίνεται από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος ταραμάς από 6,5 ευρώ, τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ, ντομάτες 99 λεπτά το κιλό και κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό.

Η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Το ωράριο της αγοράς ενόψει Καθαράς Δευτέρας

Κανονικά θα λειτουργήσουν την Καθαρά Δευτέρα τα καταστήματα τροφίμων, προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να προμηθευτεί τα σαρακοστιανά εδέσματα.

Από την πλευρά της, η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι το ίδιο θα ισχύει και για τις λαϊκές αγορές ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας ενώ, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, όπως παραδοσιακά κάνουν τα καταστήματα και της Βαρβάκειου Αγοράς και της Αγοράς του Καταναλωτή στον ΟΚΑΑ.
Σήμερα Σάββατο, η Βαρβάκειος είναι ανοιχτή από το πρωί έως τις 18:00, την Κυριακή από το πρωί έως τις 17:00 ενώ, για την Καθαρά Δευτέρα θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 21:00 την Κυριακή μέχρι και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Αντίστοιχα, ανοικτά θα είναι συνέχεια και τα καταστήματα στην Αγορά του Καταναλωτή στον Ρέντη, από το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, ενώ και σήμερα θα παραμείνουν ανοικτά έως αργά το απόγευμα.