«Βροχή» πέφτουν οι αιτήσεις για το market pass από χθες το πρωί οπότε τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα μέσω του vouchers.gov.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε δευτερόλεπτο που περνά υποβάλλονται πάνω από 10 αιτήσεις (!), δείγμα ότι οι πολίτες έχουν τεράστια ανάγκη, έστω και τα λιγοστά ευρώ που δίνει το κράτος, για την αγορά τροφίμων, με δεδομένο ότι οι τιμές ακόμα και σε βασικά είδη ανάγκης έχουν γίνει απλησίαστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί πάνω από 250.000 αιτήσεις. Χθες, αιτήσεις μπορούσαν να υποβάλουν όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1, 2, 3 και 4. Σήμερα η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για όλους τους δικαιούχους, ανεξάρτητα από τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών και το ύψος της αρχίζει από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τα… έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις πολύτεκνες οικογένειες άνω των έξι παιδιών. Ο υπουργός Ανάπτυξης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έδειξε ως υπεύθυνο τον Θοδωρή Σκυλακάκη, καθώς τα συγκεκριμένα νοικοκυριά δεν λαμβάνουν την επιπλέον επιδότηση που προβλέπει το market pass για κάθε παιδί μέχρι τα πέντε.

«Έχουν δίκιο, έχω ζητήσει αλλαγή από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένω. Αλλά έχουν δίκιο. Πάνω από έξι παιδιά μπλοκάρει. Απολύτως πιστεύω ότι πρέπει να μπουν. Απολύτως. Οταν βγάλετε τον κ. Σκυλακάκη, να τον ρωτήσετε. Δεν μπορεί να τα λύνει όλα ο Γεωργιάδης, πρέπει να τα λύνει και κάποιος άλλος» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Εγώ πιέζω, είναι σωστό πάνω από τα έξι παιδιά, πρέπει να γίνει σας λέω. Δεν θέλω να λέω για δεύτερη φορά το ίδιο». Χιλιάδες δικαιούχοι, κατά κύριο λόγο νεαρής ηλικίας, χάνουν το market pass εξαιτίας των παράλογων περιορισμών που έθεσε ως πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών. Αιτία είναι η πρόβλεψη ότι δεν δικαιούνται την επιδότηση όσοι έστω και για μία μόνο ημέρα το 2021 (οι αιτήσεις έχουν ως κριτήριο τις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις) ήταν φιλοξενούμενοι, ακόμη και αν έκτοτε έχουν δικό τους νοικοκυριό.

Στη «δημοκρατία» έφτασε συγκεκριμένη καταγγελία πολίτη, ο οποίος έως τον Ιανουάριο του 2021 ήταν φιλοξενούμενος στους γονείς του. Από τότε, όπως εξάλλου αποτυπώθηκε και στη φορολογική του δήλωση το 2022, έχει δικό του σπίτι και οικογένεια με παιδί και συνεπώς αυξημένα έξοδα λόγω της θηριώδους ακρίβειας. Όμως, η κυβέρνηση τον αφήνει χωρίς επιδότηση, παρότι τον είχε πρώτα υποχρεώσει, αμέσως μόλις έπαψε να είναι φιλοξενούμενος και έχει πλέον δικό του νοικοκυριό, να το δηλώσει στην Εφορία. Το παράλογο είναι το κράτος, το οποίο επαίρεται για την ψηφιακή επανάσταση που υποτίθεται ότι έχει συντελεστεί, λαμβάνει ως δεδομένο κάτι που ίσχυε πριν από δύο χρόνια.