Μπάχαλο στο απόκομμα της Νέας Δημοκρατίας με τη φυγή Καραμανλή! Υποστηρικτές του πρώην Πρωθυπουργού κατηγορούν τον Μητσοτάκη για αλλοίωση του χαρακτήρα του κόμματος

Κοινή δήλωση, με αφορμή την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην κατέλθει στις εκλογές, εξέδωσαν έξι πρώην υπουργοί της ΝΔ, αφήνοντας αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη δήλωση που υπογράφουν οι Κρινιώ Κανελλοπούλου, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι πρώην υπουργοί Χρήστος Ζώης, Άρης Σπηλιωτόπουλος και Σάββας Τσιτουρίδης, επισημαίνεται ότι η απόφαση Καραμανλή «αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο κοινοβούλιο και την παράταξη που υπηρέτησε».

Για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ, η παρακαταθήκη του πρώην πρωθυπουργού «πρέπει να είναι σεβαστή από όλους» και δεν υπηρετείται «από τους άτεγκτους κληρονόμους της ιστορικής κομματικής συνέχειας αλλά από πράξεις και πρωτοβουλίες ευθύνης». «Στο επίκεντρο τους πρέπει να βρίσκονται η προσήλωση στον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο του Κέντρου και στη συνεχή έγνοια για τη στήριξη του συνόλου της κοινωνίας που ειδικά τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται», τονίζουν αφήνοντας έμμεσο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση

Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μη συμμετάσχει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην παράταξη που υπηρέτησε.

Ο Κώστας Καραμανλής προσέφερε πολλά. Με αμετακίνητη πίστη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τα δημοκρατικά ιδεώδη, τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων και τον πολιτικό πολιτισμό διεύρυνε σημαντικά την παράταξη του. Με κύρια έκφραση τον μεσαίο πολιτικό χώρο έθεσε το θεμέλιο λίθο ενός ελεύθερου και ανοιχτού πολιτικού χώρου με στόχευση στη σύνεση, το μέτρο και τη συναίνεση. Μια παρακαταθήκη πού πρέπει να είναι σεβαστή από όλους.

Η παρακαταθήκη αυτή δεν υπηρετείται από τους άτεγκτους κληρονόμους της ιστορικής κομματικής συνέχειας αλλά από πράξεις και πρωτοβουλίες ευθύνης. Στο επίκεντρο τους πρέπει να βρίσκονται η προσήλωση στον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο του Κέντρου και στη συνεχή έγνοια για τη στήριξη του συνόλου της κοινωνίας που ειδικά τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται.

Σε αυτά πίστεψε, για αυτά αγωνίστηκε διαχρονικά ο Κώστας Καραμανλής.