Λαχανικά και φρούτα με δελτίο λόγω της κλιμ@τικής αλλαγής! Έφτασε στη Βρετανία έρχεται και στην Ελλάδα

Με δελτίο θα ψωνίζουν από σήμερα Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου οι καταναλωτές στη Βρετανία τα λαχανικά σε κάποια σούπερ μάρκετ μιας και η αλυσίδα «Asda» θέτει περιορισμούς τριών τεμαχίων ανά προϊόν στις αγορές φρούτων και λαχανικών.

Οι περιορισμοί αυτοί αφορούν ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, μαρούλια, συσκευασμένες σαλάτες, μπρόκολα και κουνουπίδια.

Πρόκειται για τα σούπερ μάρκετ με το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στη Βρετανία μετά την Tesco και τη Sainsbury’s.

Αντίστοιχα μέτρα υιοθετεί και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons, με όριο δύο τεμαχίων ανά πελάτη σε πιπεριές, μαρούλια, ντομάτες και αγγούρια.

Το γεγονός ότι οι Βρετανοί καταναλωτές θα ψωνίζουν με δελτίο τα λαχανικά προκαλεί την έντονη δυσαρέσκειά τους με τις αρχές να επικαλούνται «προβλήματα προμηθειών» σχετικά με προϊόντα από τη Νότια Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Independent».

Αυτές οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ επηρεάζονται επίσης από την έλλειψη ντομάτας ως αποτέλεσμα της κακής σοδειάς στη Νότια Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με τους επικεφαλής των σούπερ μάρκετ, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από τη χαμηλότερη χειμερινή παραγωγή σε θερμοκήπια στη Βρετανία και στην Ολλανδία λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», εκφράζονται φόβοι ότι το δελτίο στα λαχανικά θα εφαρμοστεί και από άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Οι ελλείψεις αποδίδονται στις άσχημες καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα στις μεταφορές κυρίως σε Ισπανία και Μαρόκο. Αλλά και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας για τους παραγωγούς επηρεάζει επίσης τις ελλείψεις τροφίμων.

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσουν το δελτίο στα φρούτα και τα λαχανικά, ο Άντριου Όπι, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας στο «British Retail Consortium» (BRC), που εκπροσωπεί μεγάλα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, οι κακές καιρικές συνθήκες στη Νότια Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική οδήγησαν σε προβληματικές σοδειές προϊόντων όπως οι ντομάτες και οι πιπεριές.

«Το πρόβλημα αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, αλλά τα σούπερ μάρκετ είναι ικανά να αντιμετωπίζουν ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας», τόνισε ο Βρετανός διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας, Άντριου Όπι. Έσπευσε επίσης να διευκρινίσει ότι, αν και το βρετανικό καλάθι έχει σε μεγάλο βαθμό αυτάρκεια το καλοκαίρι, το πρόβλημα εντοπίζεται συνήθως από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Την περίοδο αυτή συνήθως η χώρα εισάγει το 95% των ντοματών και το 90% των μαρουλιών.