Διέλυσε το ΕΣΥ ο Μητσοτάκης! Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι και οι Έλληνες που βλέπουν την καταστροφή που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση

Δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί υπάλληλοι , διεκδικώντας ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σήμερα ήταν προγραμματισμένη στάση εργασίας της πρωινής βάρδιας στα νοσοκομεία της Αττικής και 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από την πλατεία Μαβίλη. Λόγω της κινητοποίησης υπήρξε πρόβλημα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Μεταξύ άλλων, οι υγειονομικοί υπάλληλοι ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων με προσωπικό, την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και περισσότερο υλικό εξοπλισμό. Την σημερινή κινητοποίησης οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων, τονίζοντας ότι «το δημόσιο σύστημα Υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του την περίοδο της πανδημίας».

Και προσθέτει πως «δεν μπορεί λοιπόν οι δημόσιες δαπάνες υγείας να παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ)», τονίζοντας πως έτσι «υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών, ιδιωτικοποιείται το σύστημα αργά αλλά σταθερά και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας».

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία «υπερβαίνουν το ένα δισ. ευρώ», προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών.

Στην πανελλαδική απεργία, την οποία διοργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ, συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ. Η Ομοσπονδία ζητάει, επίσης, την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου και την ενίσχυση των Νοσοκομείων με προσωπικό. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα Νοσοκομεία.