Πληθαίνουν οι αντιδράσεις αλλά και τα ερωτήματα από τους υγειονομικούς για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Πρόκειται για το νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο υπουργός υγείας στις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους του Αγία Σοφία.

Για «Νομικά Πρόσωπα Νεομητσοτακικού Δικαίου» κάνει λόγο τον Μέτωπο Νοσοκομειακών γιατρών λέγοντας πως είναι η πολλοστή φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν τον κλέφτη, νύχτα και από την πίσω πόρτα, προσπαθεί να καταργήσει τον δημόσιο κρατικό χαρακτήρα του ΕΣΥ και των νοσοκομείων του.

«Με νομοσχέδιο, που κατέθεσε άρον άρον, χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση με γιατρούς, εργαζόμενους, ή ασθενείς, μετατρέπει την Ειδική Ογκολογική Μονάδα Παίδων του Αγία Σοφία σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Έτσι, το υπάρχον προσωπικό των δύο Νοσοκομείων Παίδων που μεταφέρεται στο νέο ΝΠΙΔ αλλάζει πλήρως εργασιακό καθεστώς απασχόλησης (μετατρεπόμενο σε ιδιωτικού δικαίου), οι νέες προσλήψεις είναι άγνωστο πώς θα γίνονται (με τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις, λέει το νομοσχέδιο), τα νοσοκομεία από τα οποία αποχωρούν οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να αναπτύξουν νέες αντίστοιχες μονάδες αφού οι θέσεις των εργαζομένων θα μένουν δεσμευμένες (αλλά ούτως ή άλλως είναι φανερό πού θα κατευθύνονται όλοι οι πόροι), ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ΝΠΙΔ δεν θα εκπροσωπούνται γιατροί και εργαζόμενοι, παρά μόνο διορισμένα μέλη από το Υπουργείο και το Ίδρυμα-δωρητή. Είναι γνωστή διαχρονικά η απέχθεια της οικογένειας Μητσοτάκη σε οτιδήποτε δημόσιο. Αλήθεια όμως, την παρούσα αλλαγή ποιος τους τη ζήτησε, σε ποιον κάνουν εκδούλευση λίγο πριν τις εκλογές και με συνοπτικές διαδικασίες; Τη ζήτησαν οι γιατροί, οι εργαζόμενοι, το προσωπικό, οι σύλλογοι ασθενών; Μήπως το Ίδρυμα Μαριάννας Βαρδινογιάννη; Ή μήπως «υψηλοί» καθηγητάδες του” αναφέρει το Μέτωπο νοσοκομειακών γιατρών.

Μάλιστα βάζει και ένα πολύ βασικό ερώτημα σχετικά με την στελέχωση του ογκολογικού «Εάν οι εργαζόμενοι σήμερα στο ογκολογικό κέντρο επιλέξουν να μην εργαστούν στο κέντρο μετά την μετατροπή του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ζητήσουν να παραμείνουν στις υπηρεσίες του ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ πως θα λειτουργήσει το κέντρο;»