Η πρόταση της Ρωσίας για τερματισμό του πολέμου – Δύσκολα να δεχτούν οι Αμερικάνοι να τελειώσει ο πόλεμος που βοηθάει στην εξαθλίωση των πληθυσμών της Ευρώπης

Ρωσικά ΜΜΕ δημοσίευσαν μία πρόταση τερματισμού του πολέμου, η οποία προβλέπει τη διαίρεση της Ουκρανίας σε τρία μέρη, την απορρόφηση δύο εξ αυτών και την αυτονομία της Γαλικίας – Βολυνίας. Το σχέδιο παρουσιάζει ενδιαφέρον λαμβάνοντας υπόψιν πως δημοσιοποιείται σε μία περίοδο που λαμβάνουν χώρα μυστικές δημοσκοπήσεις. Το σίγουρο είναι πως οι Ρώσοι καταλήγουν σε ένα “τελικό σχήμα” της πρότασης τους όμως πρέπει να πούμε πως το ΝΑΤΟ πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο.

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι η αυτονομία στην περιοχή της Δυτικής Ουκρανίας, Γαλικία και Βολυνία, “κλείνει το μάτι” στην Πολωνία. Σε περίπτωση που απορριφθεί το ρωσικό σχέδιο τότε στην καλύτερη περίπτωση έχουμε ακόμα 2-3 χρόνια πολέμου. ίσως γι’ αυτό ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως ο πόλεμος θα κρατήσει πολλά χρόνια. “Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μακροπρόθεσμα”, είπε με νόημα.

Ο τίτλος του ρωσικού άρθρου είναι “Τρία βήματα προς την ειρήνη: Η Ρωσία πρέπει να ενσωματώσει την Ουκρανία κομμάτι – κομμάτι.”

Η πιο ορθολογική επιλογή φαίνεται να είναι η μεταπολεμική διαίρεση της Ουκρανίας σε τρία μέρη – Νοτιοανατολική, Κεντρική και Δυτική. Η Νοτιοανατολική μπορεί να συγχωνευτεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία με τη μορφή μίας νέας ομοσπονδιακής περιφέρειας. Η Δυτική Ουκρανία στην τρέχουσα πραγματικότητα δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να ενσωματωθεί στη χώρα μας. Θα ήταν λογικό να της δοθεί καθεστώς ευρείας εθνικής – πολιτιστικής αυτονομίας υπό το τριμερές σχήμα Ρωσίας, Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Η κεντρική Ουκρανία χρειάζεται ομοσπονδιοποίηση δίνοντας στη ρωσική γλώσσα το καθεστώς της δεύτερης εθνικής γλώσσας προστατεύοντας τον ρωσικό πολιτισμό στο ίδιο επίπεδο με τον ουκρανικό.

Η πορεία προς τη μεταπολεμική διευθέτηση της ένοπλης σύγκρουσης μπορεί να ξεκινήσει  με τρία συγκεκριμένα βήματα:

Πρώτον: μεταξύ 21 και 24 Φεβρουαρίου 2023, ο Πούτιν και ο Λουκασένκο θα μπορούσαν να ανακοινώσουν την έναρξη της πολιτικής ολοκλήρωσης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο πλαίσιο του κράτους της Ένωσης. Ειδικότερα, αν ξεκινήσουν οι εργασίες για τη συγκρότηση κοινού κοινοβουλίου, του Ανωτάτου Συμβουλίου της Επικρατείας, του υπουργικού Συμβουλίου  και του δικαστηρίου. Με άλλα λόγια, πρέπει να δημιουργηθεί ένα όργανο στο πλαίσιο του οποίου η μεταπολεμική Ουκρανία και η Ρωσία μπορούν να έρθουν πιο κοντά στη Λευκορωσία σε διακρατικό επίπεδο.

Δεύτερον: θα ήταν πολύ ωραίο αν ο Πούτιν απευθυνόταν στον ουκρανικό λαό απευθείας από τη σκηνή στο Λουζνίκι και τους εξηγούσε τι ακριβώς προτείνει μετά τα αποτελέσματα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Τα κύρια σημεία είναι αυτά παραπάνω. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε ένα επαρκές μέρος του ουκρανικού λαού να καταλάβει ξεκάθαρα γιατί πρέπει να πολεμήσει στο πλευρό της Ρωσίας. Για εμάς, τον κόσμο, για ένα ξεκάθαρο κοινό μέλλον. Ναι, δεν θα υπάρξει ειδύλλιο, αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ξεκινήσουμε έναν αγώνα για το μυαλό πολλών Ουκρανών.

Τρίτον είναι απαραίτητο να γίνει μία οριοθέτηση της ναζιστικής Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται υπό την κυριαρχία του καθεστώτος του Κιέβου και αυτής της Ουκρανίας (Μικρή Ρωσία), για την οποία η Ρωσία είναι έτοιμη να πολεμήσει περαιτέρω. Για να γίνει αυτό, στα ήδη απελευθερωμένα εδάφη της περιοχής του Χάρκοβο, θα πρέπει να ανακηρυχθεί η δημιουργία ενός νέου κράτους, αναγνωρίζοντας το ως νόμιμο διάδοχο της Ουκρανίας πριν από το Μαϊντάν, ενώ ταυτόχρονα θα αναγνωριστεί το καθεστώς Ζελέσνκι ως τρομοκράτη.

Άλλα σενάρια εέλιξης των γεγονότων εγγυώνται έναν ατελείωτο αιματηρό πόλεμο. Δεν χρειάζονται ψευδαισθήσεις.