Δεκάδες μελέτες σε εξέλιξη για νέα εμβό-λια κατά Cov-id-19, γρίπης και RSV, για HIV και άλλους ιούς, αλλά και για μη λοιμώδη. Στοίχημα τα εξατομικευμένα αντικαρκινικά. Στο στόχαστρο ακόμα και η παχυσαρκία!

Μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών βρίσκεται σε εξέλιξη σε διάφορες φάσεις, για την ανάπτυξη νέων εμβο-λίων που θα προστατεύουν από ιογενείς λοιμώξεις και όχι μόνο. Ο κορω-νοϊός παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους, με το 1/4 των υπό εξέλιξη μελετών να αφορούν εμ-βόλια mRNA.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία «ήρθε για να μείνει», όπως είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας – Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης, μιλώντας πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο του 37ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Ιατρικής Βιοπαθολογίας Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα, σε προχωρημένες φάσεις δοκιμών βρίσκονται νέα εμβ-όλια κατά του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), αλλά και διπλά ή τριπλά εμβό-λια, που θα στοχεύουν παράλληλα σε κορω-νοϊό, γρίπη και RSV. Σε φάση ανάπτυξης βρίσκονται ακόμη παιδιατρικά εμβ-όλια, καθώς και εμβό-λια κατά του Epstein Barr, του ιού της ανεμοβλογιάς/έρπητα ζωστήρα, του HIV, του Zika κ.ά.

Παράλληλα, εντείνονται οι μελέτες για την ανάπτυξη εμβο-λίων και κατά μη λοιμωδών νοσημάτων. Όπως ανέφερε στην ίδια εκδήλωση η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Εξηντάρη, παράλληλα με την συνεχιζόμενη προσπάθεια για εξατομικευμένα εμβό-λια κατά του καρκίνου, στο «στόχαστρο» έχουν μπει, μεταξύ άλλων, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αθηροσκλήρωση, η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και η παχυσαρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ