Το υπουργείο Εργασίας αξιοποιεί την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων, αλλά και τη νέα έκτακτη ρύθμιση για τους συνεπείς πολίτες, με σκοπό να αυξήσει τα έσοδα που μειώνονται δραματικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών τον περασμένο Δεκέμβριο τα χρέη προς τα ταμεία αυξήθηκαν κατά 205 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πακέτο των χρεών που επιβαρύνει τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αγγίζει τα 45,6 δισ. ευρώ, με τη μεταβολή να αφορά αύξηση κατά 811,63 εκατ. ευρώ στις κύριες οφειλές.

Σε αυτό το περιβάλλον το πακέτο ρυθμίσεων που εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο έρχεται να δώσει μια ανάσα στους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες των ταμείων, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χρέη. Αρχικά, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την πάγια ρύθμιση σε 24 ή 48 δόσεις. Υπενθυμίζεται όμως ότι οι 48 δόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο. Παράλληλα, μπαίνει σε ράγες υλοποίησης και η αναβίωση των 72 ή 120 δόσεων για όσους έχασαν την αντίστοιχη ασφαλιστική ρύθμιση ή αν αυτή κατέστη μη εξυπηρετούμενη έως 1η Φεβρουαρίου 2023.

Πρακτικά, οι οφειλέτες των ταμείων καταβάλλοντας δύο δόσεις, μια τρέχουσα δόση και μια ακόμη, ενεργοποιούν εκ νέου τις δύο αυτές ρυθμίσεις και διευρύνουν σημαντικά τον χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής των οφειλών τους. Οι δόσεις που έχουν χαθεί μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης, όμως με την αναβίωση οι οφειλέτες αφενός έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα, αφετέρου βάζουν φρένο στα αναγκαστικά μέτρα. Σημειώνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους το ΚΕΑΟ έστειλε 22.924 ατομικές ειδοποιήσεις για χρέη σε οφειλέτες

Μέσω της ατομικής ειδοποίησης οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται ότι η οφειλή τους έχει μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ και ότι αν δεν ανταποκριθούν εντός 20 ημερών με εξόφληση ή διακανονισμό θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης. Κατ’ επέκταση η νέα ρύθμιση απεγκλωβίζει τους οφειλέτες που επιθυμούν να απαλλαγούν σταδιακά από τα χρέη.

Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογείται και η ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, μέσω της οποία ωφελούνται οι πιο συνεπείς ασφαλισμένοι. Δηλαδή όσοι την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ παράλληλα πλήρωναν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων (εφόσον είχαν υπαχθεί στις σχετικές ρυθμίσεις). Σε αυτή τη νέα ρύθμιση εντάσσονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, ενώ το ελάχιστον ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το κατώτατο μηνιαίο ποσό καταβολής στην πάγια ρύθμιση ανέρχεται στα 50 ευρώ, είναι δηλαδή υψηλότερο κατά 20 ευρώ.