Φλόμωσε τον ελληνικό λαό στο ψέμα! Ονειρεύεται αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες! Όλος ο κόσμος είναι στους δρόμους ρε κερατά ποιος θα σε ψηφίσει

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το σχέδιο της “τελικής ευθείας” του Μεγάρου Μαξίμου, που περιέχει μια γενικευμένη προσπάθεια εξαγοράς ψηφοφόρων με τις γνωστές “πατέντες” που χρησιμοποιούνται τις τελευταίες δεκαετίες. Η κυβέρνηση επιχειρεί να “μοχλεύσει” τα “προεκλογικά κονδύλια” του προϋπολογισμο, τα οποία εδώ και καιρό έχει προετοιμάσει για την συγεκριμένη περίοδο επιδιώκοντας να εστιάσει στα κοινωνικά στρώματα που θα επιφέρουν τη … μέγιστη απόδοση στην κάλπη. Φυσικά το κυβερνητικό σχέδιο επ’ ουδενί δεν θίγει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογιμού του 2023, ούτε αλλοιώνει τις πολιτικές επιλογές που αυτός εκφράζει.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται όπως πρόδηλα προκύπτει η “αναστήλωση” του πρωθυπουργικού προφίλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους επόμενους μήνες στις περιοδείες και τις ομιλίες του σκοπεύει να “φιλοτεχνήσει” το πορτραίτο του “υπερασπιστή των φτωχών”,  ανακοινώνοντας μία φορά την εβδομάδα ένα μέτρο παροχών με έμφαση κυρίως στους συνταξιούχους, τους αγρότες και τη λεγόμενη “μεσαία τάξη”. Αυτά παράλληλα με τις πολιτικές των “κουπονιών” που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση, ως αναποτελεσματικό αντίβαρο στο κύμα ακρίβειας που συνεχίζει να κυριαρχεί.
Τα δείγματα της κυβέρνητικής τακτικής είναι σαφή αν και αξίζει να τα δεί κανείς κωδικοποιημένα:

Η πιο προφανής ψηφοθηρική εξαγγελία είναι φυσικά αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εξειδικευσαν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί υπουργοί και αφορά το περίφημο 200άρι – 300αρι εφάπαξ στους συνταξιούχους.  Πρόκειται για μια κίνηση που δεν σηκώνει κριτική μιας και είναι εμφανές ότι πρόκειται για μία τακτική που συνιστά την πιο γνωστή “συνταγή” πολιτικαντισμού της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση δηλώνει πως αιφνιδίως ανακάλυψε ένα πλεόνασμα 300 εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία και όλως τυχαίως, μερικές εβδομάδες πρίν από τις εκλογές, αποφάσισε να το μοιράσει στους συνταξιούχους. Δηλαδή στους ίδιους ανθρώπους που η σύνταξη έχει περικοπεί με τις μνημονιακές ρυθμίσεις, οι οποίες διατηρούνται αλώβητες. Φυσικά, η αγοραστική δύναμη των συντάξεων έχει μειωθεί κατά 30% και πλεόν την τελευταία διετία.

Όπως έγινε αντιλήπτο μετά την  συνάντηση που είχε με τους καλλιτέχνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθει να “κλείσει” το συγκεκριμένο μέτωπο που αποδείχθηκε πολύ περισσότερο επιζήμιο για την εικόνα της κυβέρνησης από όσο υπολόγιζε το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε το θέμα της υποβάθμισης των πτυχίων των καλλιτεχνών προς επίλυση το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να βγεί αλώβητος από αυτή την υπόθεση. Αυτό γίνεται ακόμα κι αν ουσιαστικά εκθέτει τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα τη, “βρώμικη δουλεια” συκοφαντώντας τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών. Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε σε αυτή την κατεύθυνση σειρά υποσχέσεων για το (αβέβαιο) μέλλον και όταν θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση θα ξεκαθαρίσουν τελικά οι πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις.

Ρύθμιση – παγίδα ώστε ακόμη περισσότεροι “κόκκινοι” δανειολήπτες να μπούν σε “διαπραγμάτευση” με τα περίφημα funds αποτελούν οι διατάξεις που προωθούνται για την διεύρυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αυτή αφορά τόσο το ιδιωτικό χρέος όσο και το δημόσιο, ενώ ειδικά για το τελευταίο σκέλος ή κυβέρνηση δίνει κάτι παραπάνω περικόπτοντας το πρόστιμο για την πρόωρη εξόφληση οφειλών. Μέσω μιας προεκλογικής “παροχής” δηλαδή επιχειρείται να παραταθεί το καθεστώς “θηλιάς” για κάποιους δανειολήπτες που θα παραμείνουν στην …άκρη του γκρεμού χωρίς να πέφτουν για τους εκλογικούς μήνες. Μετά βλέπουμε.

Τι δήλωσε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ

«Διαπιστώνω πως έχει συντελεστεί πραγματικά μια σημαντική πρόοδος και ως προς τις υποδομές και ως προς την ποιότητα του προγράμματος στην ΕΡΤ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός μετά από 3,5 χρόνια στην κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία τόνισε πως ήταν υποχρέωσή μας, σε αμιγώς ανθρώπινο επίπεδο, να σταθούμε δίπλα στον δοκιμαζόμενο τουρκικό και συριακό λαό και να είμαστε από τους πρώτους οι οποίοι αποστείλαμε βοήθεια, προκειμένου να σώσουμε ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια.

«Για εμάς ήταν μια κίνηση ανθρωπισμού αυτή. Δεν εξυπηρετούσε σε σκοπιμότητες εξωτερικής πολιτικής», τόνισε, ενώ σε ερώτηση, αν μπορεί αυτή η τραγωδία να αποτελέσει αφορμή για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, επανέλαβε πως είμαστε γειτονικές χώρες και πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να επιλύουμε ειρηνικά τα προβλήματά μας. Πρόσθεσε πως υπό προϋποθέσεις ο σεισμός αυτός, μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας.

«Υπό προϋπόθεση, και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο εναπόκειται στην τουρκική ηγεσία. Δεν πιστεύω ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική έτσι, από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε ότι θα ακυρωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Πιστεύω ότι δημιουργήθηκε ένα κλίμα ψυχολογικής ταύτισης, θα έλεγα, μεταξύ των δύο λαών, το οποίο είναι σημαντικό. Και χρέος μας, και χρέος μου προσωπικά, είναι να το αξιοποιήσω», ανέφερε και σημείωσε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο έθεσε την ανάγκη πιο ενεργής στήριξης στην Τουρκία.

Ανοικτή η πόρτα του διαλόγου με Ερντογάν

Για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως ο ίδιος δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου στην Τουρκία και πως ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος που έλεγε «Μητσοτάκης γιοκ». Παράλληλα επανέλαβε για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο πως δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε, αλλά μπορούμε να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε σε άλλα πεδία πολιτικής.

«Και πάντως να μην υπάρχει αυτή η τοξικότητα, η οποία δηλητηριάζει τελικά την αντίληψη των λαών. Αλλά, όπως είδατε, αυτό δεν είχε τελικά επίπτωση ούτε στον ελληνικό ούτε στον τουρκικό λαό», τόνισε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως θα αναβληθούν οι τουρκικές εκλογές απάντησε: «Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι το τουρκικό Σύνταγμα προβλέπει αναβολή των εκλογών μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, περιπτώσεις πολέμου. Και δεν γνωρίζω αν αυτή τη στιγμή υπάρχει συνταγματικό «πάτημα» για τον Τούρκο Πρόεδρο να αναβάλει τις εκλογές. Αλλά αυτό αφορά την Τουρκία, δεν αφορά εμάς, ούτε τους δικούς μας σχεδιασμούς».

Ενόψει της επίσκεψης Μπλίνκεν, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ένα σημαντικό ρόλο περιφερειακής δύναμης η οποία παράγει σταθερότητα σε μία ταραγμένη περιοχή.

«Θα έχω, λοιπόν, την ευκαιρία να συνομιλήσω και με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, προφανώς θα συζητήσουμε περιφερειακά ζητήματα. Έρχεται από την Τουρκία αλλά τονίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ δεν ετεροπροσδιορίζονται μέσα από το πλαίσιο αυτής της τριγωνικής σχέσης, όπως κάποιοι μπορεί να φαντάζονται», πρόσθεσε.

«Εκλογές την άνοιξη – Η κυβέρνηση εξαντλεί την 4ετία»
Για το χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα είπε ότι συν-πλην κάποιες εβδομάδες δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά το πότε τελικά θα γίνουν και πως το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί.

Επιπλέον, υπενθύμισε πως είχε πει ότι δεν θα επιθυμούσε μία μακρά τοξική προεκλογική περίοδο και πως το Σύνταγμα προσδιορίζει τη διαδικασία με την οποία διαλύεται πρόωρα η Βουλή, έστω και αν αυτή η διάλυση έρχεται ένα ή δύο ή τρεις μήνες πριν από την τυπική λήξη της κυβερνητικής θητείας.

«Όπως έχω πει πολλές φορές, εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή την άνοιξη, άρα είμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Εξάλλου το αντιλαμβάνεστε κι εσείς νομίζω, από τα ντεσιμπέλ της έντασης, τουλάχιστον από την αξιωματική αντιπολίτευση», συνέχισε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι 3,5 χρόνια επιτίθεται στην κυβέρνηση χωρίς να παράγει εναλλακτική πρόταση.

«Όσα συνέβαιναν στο παρελθόν συμβαίνουν και τώρα, απλά σε αυξημένη ένταση. Έτσι θα πάμε στις εκλογές. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Δεν έχω πρόθεση να ακολουθήσω αυτό το μοτίβο αντιπαράθεσης. Θέλω να μιλήσω θετικά για το μέλλον του τόπου. Αυτό ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες. Να εξηγήσω ότι περάσαμε από πολλές δοκιμασίες. Αντέξαμε, μείναμε όρθιοι. Πετύχαμε αρκετά πράγματα, μαζί με την κοινωνία, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Και οι εκλογές αυτές, κ. Κουβαρά, θα είναι μία ευκαιρία να συγκριθεί η δική μας πρόταση για το μέλλον της χώρας με άλλες προτάσεις που, να σας πω ειλικρινά, πέραν μιας απίστευτης πλειοδοσίας παροχών εγώ δεν έχω δει κάποιο συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο για το μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε για τις παροχές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει «πολιτική Μαυρογιαλούρου» με αφορμή τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ τόνισε πως «οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε τώρα είναι κοστολογημένες και είναι στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας, κινήσεις απαραίτητες για να στηρίξουμε ανθρώπους οι οποίοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα».

Και συνέχισε: «Δεν είναι παροχές με την έννοια της εξαγοράς ψήφων. Μακριά από εμένα οποιαδήποτε τέτοια λογική. Αλλά δεν είναι και παροχές οι οποίες χρηματοδοτούνται με δανεικά. Είναι κινήσεις και δαπάνες οι οποίες γίνονται από το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας. Είναι το προϊόν της οικονομικής ανάπτυξης, όχι το προϊόν δανεικών, ούτε το προϊόν υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δίνει αυτές τις ενισχύσεις επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εισαγόμενο πληθωρισμό, τον οποίο δεν προκαλέσαμε εμείς.

Είπε, επίσης, ότι υπάρχουν συνταξιούχοι με πολύ χαμηλές συντάξεις που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν καμία αύξηση και στο μέτρο των δυνατοτήτων της η κυβέρνηση τους στηρίζει, ενώ για την ακρίβεια στα τρόφιμα ανέφερε πως είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτίμησε πως θα βαίνει μειούμενη από εδώ και στο εξής.

«Είδατε ότι σήμερα μπήκαν και σημαντικά πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ. Είμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο κερδοσκοπίας. Όσο μπορούμε ελέγχουμε την αγορά και κινήσεις όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού». Ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε τη μαγική λύση ή ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, αλλά αυτό το οποίο θα επιμένω να λέω είναι ότι προσπαθούμε, χωρίς να τάζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε, να στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται», υπογράμμισε.

Δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο στήριξης
Ερωτηθείς αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης πριν τις εκλογές, απάντησε πως «έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα. Δεν θα υπάρχει άλλο -θα έλεγα- πλαίσιο, άλλο πακέτο στήριξης».

Επισήμανε επ’ αυτού ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα αυτές τις κινήσεις γιατί έχει πολύ καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα πράγματα πηγαίνουν, στο μέτωπο της ανάπτυξης, καλά ενώ τα αυξημένα έσοδα συνδέονται με μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται κι όχι με αυξημένους φόρους.

«Όταν η οικονομία μας μπορεί και υπεραποδίδει θεωρώ ότι είναι χρέος μου, και χρέος ενός Πρωθυπουργού που εκφράζει μια μεγάλη λαϊκή παράταξη, να στηρίζει πρωτίστως τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη», υπογράμμισε.

Για τους πλειστηριασμούς δήλωσε πως όλο το νομοθετικό πλαίσιο θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και «είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να μας ασκούν κριτική».

Συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αρχίσει και «τρέχει» και πως οι πολίτες προχωρούν σε διμερείς ρυθμίσεις με τα λεγόμενα funds και με τις τράπεζες.

«Δεν βλέπω κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας»
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δήλωσε πως δεν το βλέπει και σημείωσε πως η απόφαση του Αρείου Πάγου, επικυρώνει ουσιαστικά προηγούμενα νομοθετήματα και το πλαίσιο είναι ίδιο.

«Πλειστηριασμοί βέβαια και γίνονταν και γίνονται, και αφορούν περιπτώσεις όπου δεν μιλάμε για πρώτη κατοικία. Και βέβαια πρέπει να σας πω ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό κάποιοι να ισχυρίζονται ότι 25.000 πλειστηριασμοί είναι πολλοί ή λίγοι, όταν κατηγορούν αυτή την κυβέρνηση ότι δήθεν κάνει πλειστηριασμούς τους οποίους νομοθέτησε η προηγούμενη», πρόσθεσε.

Αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι διεκδικεί στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία «και πιστεύουμε ότι μπορούμε να την πετύχουμε». Και συμπλήρωσε: «Εγώ δεν πίστευα ποτέ στην απλή αναλογική. Δεν την ήθελα, θεωρώ ότι είναι προβληματική για τον τόπο και κατά συνέπεια θεωρώ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από την δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής».

Επανέλαβε ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη και πως δεν είναι αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να συζητήσει οποιοδήποτε άλλο σενάριο.

«Βλέπω τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Χρειάζεται πολλή δουλειά και χρειάζεται πολλή προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να μας εμπιστευτούν ακόμα μία φορά, καμία εκλογή δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός», πρόσθεσε ενώ τόνισε πως βλέπει και το κλίμα στην κοινωνία περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα.

«Εδώ και εφτά χρόνια, από τότε που έγινα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που με τίμησαν οι πολίτες με αυτή την πολύ μεγάλη ευθύνη, κάνω προσπάθειες να διευρύνω την παράταξη. Και πολλές φορές έχω τονίσει ότι είναι χρέος μας να επεκταθούμε σε αυτό το οποίο ονομάζουμε μεσαίο χώρο κι ότι σκοπός είναι να διευρύνω τα εκλογικά όρια της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ, ενώ τόνισε πως το σημαντικό για τον ίδιο δεν είναι τόσο η κομματική «ταμπέλα», όσο το προφίλ των ανθρώπων οι οποίοι στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος.

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και τώρα να ανανεώσουμε ακόμα περισσότερο τα ψηφοδέλτιά μας. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον νέων ανθρώπων να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Κάνουμε μία σοβαρή δουλειά τα ψηφοδέλτια να είναι αντιπροσωπευτικά και μια πολύ αυστηρή αξιολόγηση των υποψηφίων, ώστε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος», συνέχισε.

Η πιο καλύτερη και η χειρότερη στιγμή της πρωθυπουργίας
Μιλώντας για την πιο καλή στιγμή της κυβερνητικής θητείας αναφέρθηκε στο gov.gr και στο 112, ενώ ερωτηθείς για το μεγαλύτερο λάθος ανέφερε ότι η πιο δύσκολη στιγμή για τον ίδιο ήταν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 και στο ζήτημα των υποκλοπών.

«Από την πρώτη στιγμή βγήκα, μίλησα, ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούσαν. Και το σημαντικότερο είναι ότι κάναμε αλλαγές. Κάναμε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και κάναμε σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», τόνισε.

Σε ερώτηση για την επόμενη κυβέρνηση αν είναι ξανά πρωθυπουργός δήλωσε: «Σίγουρα θα βελτιώσουμε, χωρίς να αλλάξουμε, τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο ονομάζουμε επιτελικό κράτος πιστεύω ότι επιτέλεσε την αποστολή του, με την έννοια ότι συντόνισε τους Υπουργούς, έθεσε στόχους, έβαλε κανόνες λογοδοσίας και συντόνισε μια σειρά από πολιτικές που απαιτούσαν συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *