Συνάντηση των δύο ερπετών της Νέας Τάξης Τζο Μπάιντεν και Όλαφ Σολτς στο Λευκό Οίκο – Πρέπει να τραβήξουν το παραμύθι του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι να εξαθλιωθεί και η τελευταία χώρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα υποδεχτεί τον ηγέτη της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στις 3 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, στην πρώτη επίσκεψη του καγκελάριου στον Λευκό Οίκο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον καγκελάριο της Γερμανίας στις 3 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε σήμερα (16.2.2023 η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ. «Η επίσκεψη του καγκελάριου είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τους βαθείς δεσμούς φιλίας μεταξύ των ΗΠΑ και της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, Γερμανίας», δήλωσε η Ζαν-Πιερ.

Στη συνάντηση, λίγο μετά την επέτειο ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο καγκελάριος της Γερμανίας, θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες υποστήριξης της Ουκρανίας, την οικονομική επιβάρυνση της Ρωσίας μέσω κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές και την ενίσχυση της διατλαντικής ασφάλειας, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Οι Τζο Μπάιντεν και Όλαφ Σολτς θα συζητήσουν επίσης τη συνέχιση της συνεργασίας σε μια σειρά περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για τις κοινές προκλήσεις που θέτει η Κίνα και τη συνεργασία μας στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού, τόνισε η Ζαν-Πιερ.

Ο Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια αυτή την εβδομάδα.

Στην ατζέντα της συνάντησης Σολτς και Μπάιντεν αναμένεται να είναι και μια συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με τις ΗΠΑ αναφορικά με τον τομέα των πράσινων επενδύσεων.

Δυνάμει του αμερικανικού νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA), η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα χορηγήσει ενισχύσεις και επιχορηγήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες πράσινες τεχνολογίες, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα ως φωτοβολταϊκά πλαίσια, με προϋπόθεση πως θα παράγονται στις ΗΠΑ.

Κυβερνήσεις χωρών μελών της ΕΕ ανησυχούν πως ο IRA όχι μόνο θα σημάνει πως ευρωπαϊκές κατασκευάστριες θα βρεθούν αντιμέτωπες με αθέμιτο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, αλλά και ότι θα μεταφέρει στην Αμερική επενδύσεις που θα γίνονταν στην Ευρώπη.

Τα θέματα του εμπορίου αντιμετωπίζονται τελικά από τις Βρυξέλλες εκ μέρους των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μια ομάδα εργασίας με αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές συνεχίζει να συνεδριάζει τακτικά για το θέμα.

Ο Όλαφ Σολτς την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι επιθυμεί να εμβαθύνει περαιτέρω τις οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά είπε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να αποκηρύξει κανόνες που θέτουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με εταιρείες από τον Καναδά και το Μεξικό, για παράδειγμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *