Επί τάπητος τέθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, το σκάνδαλο των υποκλοπών, η Ελευθερία του Τύπου και η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα του Μητσοτάκη. H εισηγήτρια της Επιτροπής Pega του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές Σόφι Ιν’τ Βελντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, κάνοντας λόγο για μια «πάρα πολύ ανησυχητική εικόνα στην Ελλάδα». Μάλιστα η εισηγήτρια της PEGA έκλεισε την ομιλία της στα ελληνικά, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση για την υπεράσπιση των πεπραγμένων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τα push backs, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ η οποία -όπως τόνισε και η ίδια- μετά από δυο χρόνια ακόμη δεν έχει επιλυθεί, στο σκάνδαλο Novartis, αλλά και στις αποκαλύψεις για την Greek Mafia και τις σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησης. Μάλιστα, η Σόφι Ιν’τ Βελντ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian για τη δράση της «Team Jorge» το οποίο κάνει λόγο για παρουσία συνεργατών της εν λόγω ομάδας και στην Ελλάδα. Όλα αυτά, συντελούν στο να έχει η χώρα μας «μια πάρα πολύ ανησυχητική εικόνα».

Την ίδια ώρα, η εισηγήτρια της Επιτροπής Pega του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «προσπάθεια άρνησης και συγκάλυψης αντί προσπάθειες διερεύνησης».

«Χαιρετίζουμε αυτούς που στην Ελλάδα προσπαθούν να διερευνήσουν και να καταγγείλουν το έγκλημα γιατί θα πρέπει να υπάρχει σωστή λογοδοσία και αυτοί που το κάνουν αυτό θα πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να παρεμποδίζονται» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Σόφι Ιν’τ Βελντ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ΑΔΑΕ, την Αρχή Προστασίας των Δεδομένων αλλά και την ερευνητική δημοσιογραφία τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι αντικείμενα διωγμών».

«Το Δημοκρατικό κράτος δικαίου απειλείται σοβαρά στην Ελλάδα. Το χρώμα πορτοκαλί είναι το χρώμα συναγερμού στην κλίμακα των απειλών» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όλοι αγαπητοί συνάδελφοι είμαστε πιστοί στις πολιτικές μας οικογένειες αλλά αυτή η πίστη στις πολιτικές μας οικογένειες δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε» ανέφερε η εισηγήτρια της Επιτροπής Pega και έκλεισε την ομιλία της με ένα μήνυμα στα Ελληνικά. «Η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε τη δημοκρατία για όλους, όλοι μαζί» ανέφερε.