Μεγάλος καραγκιόζης! Αφού τους εξαθλίωσε με την ακρίβεια τώρα τους πετάει ψίχουλα έως 200 ευρώ για επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας!

Αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολουμένους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), οι οποίες υπεγράφησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη. Η ΚΥΑ, που αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, συνυπογράφεται από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη. Με τις ρυθμίσεις της πρώτης απόφασης επιχειρείται η μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που καταβάλλεται στους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου. Η μεταρρύθμιση επιφέρει διεύρυνση ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος, αλλά και ως προς τις ειδικότητες, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των δικαιούχων.

Ειδικότερα, το επίδομα καθορίζεται σε πέντε νέες κατηγορίες ως εξής:
α) Α’ Κατηγορία: 200 ευρώ (από 150 ευρώ, που ίσχυε μέχρι πρότινος)

β) Β’ Κατηγορία: 165 ευρώ (από 105 ευρώ)

γ) Γ’ Κατηγορία: 150 ευρώ (από 70 ευρώ)

δ) Δ’ Κατηγορία: 105 ευρώ (από 35 ευρώ)

ε) Ε’ Κατηγορία: 70 ευρώ (από 30 ευρώ).

Αξίζει να επισημανθεί πως η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατατάσσεται σε ανώτερη κατηγορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο συνεχίζει να κατατάσσεται στην α’ κατηγορία του επιδόματος, ύψους 200 ευρώ, αντί 150 ευρώ (αύξηση 33%). Παράλληλα, στο τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων αμβλύνονται αμφισημίες ως προς την καταβολή του επιδόματος και προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες καταβάλλεται, πλέον, υψηλότερο επίδομα, από 70 ευρώ σε 150 ευρώ. Επιπλέον, εντάσσονται ως νέοι δικαιούχοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αρκετών ειδικοτήτων, όπως είναι φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, οδοντοτεχνίτες. Με τις ρυθμίσεις της δεύτερης ΚΥΑ επιχειρείται ο εξορθολογισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των υπαλλήλων που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα και εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου.

Μέχρι πρότινος καταβαλλόταν το επίδομα της α’ κατηγορίας (150 ευρώ) μόνο στους εποχικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ειδικότητας «οδηγού» των πυροσβεστικών οχημάτων. Με τις ρυθμίσεις, στην κατηγορία α’ (200 ευρώ) περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως ακολούθως:

α) Εποχικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων

β) Εποχικοί υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

One thought on “Μεγάλος καραγκιόζης! Αφού τους εξαθλίωσε με την ακρίβεια τώρα τους πετάει ψίχουλα έως 200 ευρώ για επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *