Οσο και αν η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας αποτελούσε -και συνεχίζει να αποτελεί- στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης, η σημερινή εικόνα των νοσοκομείων είναι μια ανοιχτή πληγή για την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε «μαύρο χάλι».

Στην περιφέρεια οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές έχουν χτυπήσει κόκκινο, καθιστώντας μη λειτουργικές ολόκληρες μονάδες, ενώ στην Αθήνα τα ράντσα «τσαλακώνουν» την εικόνα της κυβέρνησης. Στο Μαξίμου φαίνεται πως εκτιμούν ότι η σημερινή κατάσταση λειτουργεί σωρευτικά πάνω στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και φοβούνται πως θα επηρεάσει άμεσα την εκλογική συμπεριφορά σε ένα κομμάτι λειτουργών της Υγείας, αλλά και στους ανθρώπους που επισκέπτονται τα νοσοκομεία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Μαξίμου φαίνεται πως παρενέβη στον Θάνο Πλεύρη και στη Μίνα Γκάγκα, ζητώντας μετ’ επιτάσεως να υπάρξει παρέμβαση ώστε να επιλυθούν προβλήματα και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Το γεγονός, μάλιστα, πως μια σημαντική μερίδα κόσμου, που κυμαίνεται μεταξύ του 10% και του 15%, ιεραρχεί πολύ ψηλά τα θέματα υγείας στις δημοσκοπήσεις και την κατάσταση των νοσοκομείων λειτούργησε σαν καμπανάκι για τον κύκλο πέριξ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, η προσπάθεια… προεκλογικής αναμόρφωσης της δημόσιας υγείας προσκρούει στην πολιτική διάλυσης που έχει ακολουθήσει με συνέπεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν δύο μήνες πριν από τις εκλογές» σχολίασε στην «Espresso» μέλος της ΟΕΝΓΕ ,εξηγώντας πως «νεοφιλελευθερισμός και βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν πάνε μαζί». Ενδεικτική της κατάστασης είναι η είδηση πως το αντικαρκινικό Θεαγένειο, λόγω έλλειψης γιατρών, δίνει πλέον τις βιοψίες σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, την ίδια ώρα που τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν αύριο συνελεύσεις με στόχο την πίεση ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία της πόλης, ενώ στα Τρίκαλα οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι προς απόλυση για χάρη των εργολάβων. Το μεγάλο «αγκάθι» ωστόσο για την κυβέρνηση είναι η κατάσταση των νοσοκομείων της Αθήνας και τα ράντσα, που κάνουν «παρέλαση» σε κάθε γενική εφημερία. Γι’ αυτόν τον λόγο, χθες στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στόχο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με τα ράντσα στα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας που εφημερεύουν.

Η κατάσταση στον Ευαγγελισμό έδειξε βελτίωση, όμως στο Αττικόν τα προβλήματα συνεχίζονται, με ασθενείς να παραμένουν στα ράντσα. Στο πλαίσιο των λύσεων που αναζητούνται είναι η μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, ωστόσο ακόμα και αυτή η λύση προσκρούει στον ύφαλο των δραματικών ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα μικρότερα νοσοκομεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ