Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων για την κλιματική αλλαγή και τις πυρκαγιές, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΘ. Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL

«Αυτοσυγκράτηση» ζήτησε από τους συναδέλφους του και τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας ότι το ρήγμα που έγινε με τον σεισμό στην Τουρκία δεν έχει να κάνει με τα ελληνικά ρήγματα.Ο ίδιος, ξέφρασε την πεποίθηση ότι «σεισμός 8,5 Ρίχτερ δεν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί στον ελληνικό χώρο», κάτι που είχε εκφραστεί από τον κ. Κώστα Συνολάκη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, κάτι τέτοιο εκδηλώθηκε μια φορά στα τελευταία 5.000 χρόνια και έγινε στον θαλάσσιο χώρο, όχι στον χερσαίο.

«Πραγματικά, βλέποντας εδώ κανείς την καταστροφή, είναι τραγικό και παράλληλα αντιδεοντολογικό πλήρως να ακούει για σεισμούς 8,5 βαθμών στην Ελλάδα, να ακούει για κτίρια τα οποία δεν έχουν επαρκή αντισεισμικό κανονισμό, ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες κλπ.

Θα πρέπει να δείξουν όλοι μια αυτοσυγκράτηση, γιατί ο κόσμος, οι Έλληνες πολίτες δεν οφείλουν να ξέρουν τα βαθιά επιστημονικά πράγματα και δεδομένα. Έτσι λοιπόν και οι συνάδελφοι, αλλά και εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να δείξετε συγκράτηση, γιατί το θέμα αφορά και τους επιστήμονες και τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

«Οι επιστήμονες λένε κάτι για να εντυπωσιάσουν, οι δημοσιογράφοι το μεγεθύνουν και αυτό δημιουργεί μια τεράστια ανησυχία. Ως πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους συναδέλφους τα όποια επιστημονικά επιτεύγματα ή όποιες ανησυχίες υπάρχουν, που μπορεί να είναι εύλογες μερικές φορές. μπορεί να είναι όμως και άστοχες, να περιοριστούν γιατί τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και οφείλω να το τονίσω αυτό», συνέχισε.

«Πρώτον, το ρήγμα εδώ που έγινε με τον σεισμό – που πρώτοι εμείς το είδαμε από όλη την επιστημονική, την παγκόσμια κοινότητα – δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά δεδομένα, με τα ελληνικά ρήγματα τόσο κινηματικά όσο και γεωμετρικά, αλλά όσο και δυναμικά δεν μπορεί να επηρεάσει σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο.

Το δεύτερο είναι ότι γίνεται πολύς λόγος για τις κατασκευές. Τι ζημιές θα είχαμε σε έναν σεισμό 8,5 βαθμών… μα 8,5 βαθμών σεισμός δεν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί στον ελληνικό χώρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ