Μαλώνουν οι δύο εγκληματικές συμμορίες για το ποιος φταίει για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τους πλειστηριασμούς! Πότε θα σας πάρει στο κυνήγι ο Ελληνικός λαός να δούμε!

Στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει μπει τις τελευταίες ώρες και η απόφαση του Αρείου Πάγου για το αν οι servicers μπορούν να προχωρούν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Φαίνεται πως ξεκινά μια ακόμα μεγάλη μάχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την οποία πλέον δεν υπάρχει απολύτως καμία προστασία, με αποτέλεσμα τα ξένα funds να έχουν ανοιχτό «διάδρομο» ένα μπαράζ πλειστηριασμών, ενώ δεν αποκλείεται να αντικρίσουμε και εικόνες… Ισπανίας, με εξώσεις πολιτών από τα σπίτια τους. Μάλιστα, η σύγκρουση συνεχίζει να κινείται στα επίπεδα της σύγκρισης των τετραετιών Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα κάθε διακυβέρνησης και το τι έχει πράξει για τους Ελληνες δανειολήπτες, με φόντο την πρώτη κατοικία.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών είχε αρνηθεί να φέρει τροπολογία, υπό την πίεση των ξένων funds, που θα τους άνοιγε τον δρόμο για πλειστηριασμούς, κάτι το οποίο έπραξε όμως η Δικαιοσύνη.

Ανακοίνωση
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, που, όπως αναφέρει, «σπεύδουν να τοποθετηθούν επί της απόφασης που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έλαβε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σχετικά με τη δυνατότητα των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) να εκκινούν διαδικασίες πλειστηριασμού για δάνεια τα οποία έχουν μεταβιβαστεί από τράπεζες».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «η απόφαση δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4354/2015) σχετικά με τη νομιμοποίηση των εταιριών servicers να διενεργούν δικαστικές και εξώδικες ενέργειες επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού».

Μάλιστα, σημειώνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάιο του 2017,
έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο του 2017,
κατήργησε -οριζόντια- την προστασία της 1ης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019,
νομοθέτησε ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα παροχής κρατικής επιδότησης για την προστασία της 1ης κατοικίας, χωρίς να έχει υποβληθεί καμία αίτηση,
παρέδωσε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ιδιωτικό χρέος σε ύψος που υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ,
παρέδωσε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων,
μεταβίβασε τα δάνεια των τραπεζών στα funds.
Από την πλευρά της, η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5», ανέλυσε τις επιλογές που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

«-Ο πτωχευτικός νόμος της, με τον οποίο κατήργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες.

-Ο εξωδικαστικός μηχανισμός της, που δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν θέλουν κάθονται οι τράπεζες και τα funds, αν δεν θέλουν δεν κάθονται. Αν θέλουν δέχονται μια ρύθμιση, αν δεν θέλουν δεν τη δέχονται. Γι’ αυτό δεν ρυθμίζονται τα δάνεια, γιατί δεν υπάρχει δεσμευτικότητα.

-Ο “Ηρακλής”, σύμφωνα με τον οποίο ουσιαστικά τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών περνάνε στα funds με το νομικό πλαίσιο του 2003, δηλαδή χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για τα funds και χωρίς καμία υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη» επεσήμανε.

Ο Αρειος Πάγος, σύμφωνα με τη διαρροή της απόφασής του, «λέει ότι οι servicers μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς», σημείωσε η κυρίας Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «το ανώτατο δικαστήριο έδειξε μια απίστευτη σπουδή και έβγαλε μια τέτοια απόφαση τόσο γρήγορα», ενώ «η ΤτΕ και ο διοικητής της, ο κ. Στουρνάρας, ήδη από τον Νοέμβριο είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της απόφασης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *