Το κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι στο γηροκομείο-κολαστήριο του Κορυδαλλού ήρθε αντιμέτωπο με ηλικιωμένους με ψώρα και κορωνοϊό, σε κατάσταση αφυδάτωσης και υπό συνθήκες διαβίωσης που αγγίζουν τα όρια της εξαθλίωσης.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που τα στελέχη της Περιφέρειας διαπιστώνουν παραβάσεις στον κανονισμό λειτουργίας του συγκεκριμένου γηροκομείου. Από την ίδρυση της δομής, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είχαν επιβάλει χρηματικά πρόστιμα για σωρεία παραβάσεων ενώ στις αρχές του 2020 η Περιφέρεια είχε προχωρήσει σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Δυο μήνες μετά, η διοίκηση του γηροκομείου κατέθεσε αίτηση θεραπείας της άδειας και τον Σεπτέμβριο του 2020 το Διοικητικό Εφετείο έκρινε προσωρινά άκυρη την απόφαση ανάκλησης με αποτέλεσμα η δομή να λειτουργεί κανονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια της Περιφέρειας είχαν διαπιστώσει πλημμέλειες στη λειτουργία του γηροκομείου από το 2015.

Σε έλεγχο που είχαν πραγματοποιήσει τότε δεν είχαν βρει τα τιμολόγια από τις υπηρεσίες catering καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, το γηροκομείο δεν διαθέτει κουζίνα. Αρχικά, η Περιφέρεια Αττικής επέβαλε πρόστιμο 20 χιλιάδες ευρώ στη δομή ενώ στη συνέχεια βεβαίωσε και δεύτερη παράβαση, ύψους 60 χιλιάδων ευρώ.

Συνολικά, τα πρόστιμα προς το συγκεκριμένο γηροκομείο ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ ενώ η Περιφέρεια έχει εκδώσει αποφάσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας καθώς και σφράγισης της δομής. Τα πορίσματα των οχτώ ελέγχων καθώς και τα πρόστιμα που έχει βεβαιώσει η Περιφέρεια στο γηροκομείο κοινοποιήθηκαν ως κατεπείγοντα στον Εισαγγελέα.

Παράλληλα, όταν η Περιφέρεια ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του γηροκομείου οι υπεύθυνοι της δομής κλείδωσαν την πόρτα με λουκέτο και δεν επέτρεπαν στα κλιμάκια να μπουν στο χώρο και να κάνουν έλεγχο. Χθες, χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία προκειμένου οι ελεγκτές να σπάσουν τα λουκέτα και να βγάλουν από το γηροκομείο τους 41 φιλοξενούμενους ηλικιωμένους.

Ενδεικτικό της ασυδοσίας με την οποία φέρονται να λειτουργούν οι υπεύθυνοι του γηροκομείου είναι το γεγονός πως αρνήθηκαν να δώσουν στις Αρχές τις λίστες με τους συγγενείς των ηλικιωμένων ώστε οι τρόφιμοι να μεταφερθούν σε άλλο χώρο.

Με παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, γιατροί και νοσηλευτές από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας εξέτασαν τους 41 τρόφιμους με τους τρεις από αυτούς να μεταφέρονται σε νοσοκομεία της Αττικής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ