Την έγκριση στην πώληση των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Ελλάδα έδωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Menendez

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bob Menendez, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, φέρεται να ανακοίνωσε ότι έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς της Lockheed Martin στην Ελλάδα.

Ο Menendez, ο οποίος έχει επίσης απειλήσει να σταματήσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εκτός εάν «προσαρμόσει τη συμπεριφορά της», δήλωσε την εξέλιξη στις 8 Φεβρουαρίου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
«Είμαι ευχαριστημένος που πριν από δύο μέρες υπέγραψα για τα F35-s στην Ελληνική Δημοκρατία, και το έκανα όχι επειδή είμαι απλά οπαδός του ελληνικού λαού.
Το έκανα επειδή αυτή είναι μια χώρα που μοιράζεται τις αξίες μας, που είναι ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε πράγματα που είναι σημαντικά στον κόσμο την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, μια χώρα που δεν είναι εμπόλεμη με τους γείτονές της», δήλωσε ο Menendez, σύμφωνα με τους Eurasian Times.

Ο γερουσιαστής είπε ότι θα πράξει το ίδιο για κάθε άλλο έθνος του οποίου οι αξίες και τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται με εκείνα των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, δεν είχε καμία δικαιολογία να μειώσει τις πωλήσεις όπλων υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.
Ωστόσο, ο γερουσιαστής Jim Risch, ο ανώτερος Ρεπουμπλικανός της επιτροπής, ο βουλευτής Michael McCaul, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και ο εκπρόσωπος Gregory Meeks της Νέας Υόρκης, ο κορυφαίος Δημοκρατικός της επιτροπής, πρέπει όλοι να παράσχουν την έγκρισή τους για αυτήν την απόφαση.
Με την επίτευξη της συναίνεσης, η οποία αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο, η αμερικανική κυβέρνηση θα ενημερώσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Αυτό θα επιτρέψει στο Κογκρέσο να ορίσει την επίσημη διαδικασία επικύρωσης.
Η Ελλάδα υπέβαλε Επιστολή Αίτησης για 20 μαχητικά F-35A στην Ουάσιγκτον, DC, μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2022.
Αυτό ήταν το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων για την απόκτηση μαχητικών stealth.
Ο Menendez είναι αντίθετος στην παροχή αμερικανικών όπλων στην Τουρκία λόγω των σχέσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Ρωσία και της καταστολής των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης της χώρας και των ομάδων της αντιπολίτευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *