Τεράστια κοροϊδία με τα ταμειακά διαθέσιμα! Δεσμευμένα 34.5 δις – Ούτε σάλιο δεν υπάρχει

Δεσμευμένα τα 34,5 από τα 36,5 δισ. ευρώ που επικαλείται η κυβέρνηση ως «ασπίδα» στις αγορές.

Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα 15,7 δισ. είναι δεσμευμένα από τον ESM αποκλειστικά για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων των δανείων του Μηχανισμού Στήριξης.

Σε νέο επίπεδο οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση λίγο πριν στηθούν οι κάλπες, με συγκρίσεις ανάμεσα στη διακυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν «ασπίδα» απέναντι στις αγορές και μπορούν να καλύψουν έκτακτες ταμειακές ανάγκες του δημόσιου τομέα. Το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων, που επικαλείται συχνά η κυβέρνηση, ανέρχεται σε 36,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη την κατανομή τους, θα αντιληφθεί ότι το πραγματικό ποσό που μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι ελάχιστο σε σχέση με το υπέρογκο ποσό που διαφημίζει το οικονομικό επιτελείο.

  • Συγκεκριμένα, σχεδόν τα μισά, περίπου, 15,7 δισ. ευρώ, είναι δεσμευμένα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας
  • Τα 17,5 δισ. ευρώ, που είναι τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, τα οποία τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, δήμων κ.λπ.
  • Το 1 δισ. ευρώ είναι σε Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα (SDR) στο ΔΝΤ από τον Δεκέμβριο του 2021, που είναι η συνεισφορά της χώρας μας στον οργανισμό
  • Τα 2,3 δισ. ευρώ είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης και αποτελούν το μοναδικό πραγματικό ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το οικονομικό επιτελείο

Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ο κ. Σταϊκούρας έδωσε τα ακόλουθα στοιχεία:

Σε ό,τι αφορά το ποσό των 15,7 δισ. ευρώ, αυτό είναι δεσμευμένο από τον ESM, προορίζεται μόνο για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων των δανείων του Μηχανισμού Στήριξης και δεν μπορεί να διατεθεί το σύνολό του ή μέρος του για οποιαδήποτε άλλη χρήση ή ακόμα και για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων ομολόγων. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *