Συναγερμό για μία νέα πιθανή πανδημία σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την είδηση ότι η γρίπη των πτηνών μεταπήδησε στα θηλαστικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τον πλανήτη ότι πρέπει να προετοιμαστεί για μια πιθανή πανδημία της ανθρώπινης γρίπης των πτηνών, αφού το στέλεχος H5N1 μεταπήδησε από τα πτηνά στα θηλαστικά. Περιπτώσεις του στελέχους H5N1 έχουν ήδη αναφερθεί σε ενυδρίδες, βιζόν και αλεπούδες, πυροδοτώντας φόβους ότι ο ιός είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να «σαρώσει» και τους ανθρώπους.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προέτρεψε τα έθνη να παρακολουθούν στενά τις μολύνσεις στα θηλαστικά, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. Ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός στους ανθρώπους είναι ακόμα χαμηλός, αλλά «δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα παραμείνει έτσι και πρέπει να προετοιμαστούμε για οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo» προειδοποίησε.

Ο ΠΟΥ σήμανε συναγερμό αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι το μεγαλύτερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών είχε εξαπλωθεί σε θηλαστικά. Υπήρξε επίσης ένα ξέσπασμα μεταξύ βιζόν στη βορειοδυτική Ισπανία που αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα. Ο ιός H5N1 είχε ανιχνευθεί στο παρελθόν σε ανθρώπους, αλλά τα κρούσματα ήταν σποραδικά και συνδέονται στενά με τη στενή επαφή με μολυσμένα νεκρά ή ζωντανά πτηνά.

Ο ιός δεν μολύνει εύκολα τον άνθρωπο ή άλλα θηλαστικά. Ωστόσο, οι αναφορές για μολύνσεις σε θηλαστικά έχουν εγείρει ανησυχίες ότι το παθογόνο στέλεχος θα μπορούσε να αποκτήσει μεταλλάξεις που διευκολύνουν τον ιό να μεταπηδήσει στους ανθρώπους, βοηθώντας τον να ξεπεράσει το μεγαλύτερο εμπόδιο που τον εμπόδισε να σαρώσει τον κόσμο.

Κορυφαίοι ειδικοί προειδοποίησαν προηγουμένως ότι η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο. Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν μεγάλο ξέσπασμα γρίπης των πτηνών φέτος, με περισσότερα από 58 εκατομμύρια πουλερικά να έχουν προσβληθεί σε σχεδόν κάθε πολιτεία της χώρας και 6.100 σε άγρια πτηνά, πλησιάζοντας σε επίπεδα ρεκόρ για τη χώρα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αλλεργία στην Kαρμίνη

    To E120 (i) Καρμίνη και το E120 (ii) Απόσταγμα κοχενίλης είναι φυσικές κόκκινες χρωστικές για τρόφιμα που απομονώνεται από τα έντομα Dactylopius coccus (Coccus cacti) ή αλλιώς Cochineal (κοχενίλη).
    Η καρμίνη ή λιγότερο συμπυκνωμένο εκχύλισμα κοχίνης (E120, Natural Red 4, χρωματικός δείκτης Νο. 75470) είναι μια φυσική κόκκινη βαφή που λαμβάνεται από αποξηραμένα σώματα θηλυκών εντόμων Dactylopius coccus, που χρησιμοποιείται συνήθως σε καλλυντικά, τρόφιμα και φαρμακευτικές βιομηχανίες [ 1 – 5 ], μπορεί να προκαλέσει άμεσες και καθυστερημένες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες συχνά παραβλέπονται.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8953891/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ