Η Ρωσία και η Κίνα, υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της οδού της Άπω Ανατολής (Far Eastern Pipeline).

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, το κύριο σημείο της διακυβερνητικής συμφωνίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής και λειτουργίας του διασυνοριακού αγωγού φυσικού αερίου μέσω του ποταμού Ussuri κοντά στις πόλεις Dalnerechensk της Ρωσίας και Hulin, στην επαρχία Heilongjiang της βορειοανατολικής Κίνας.

Πηγή που μίλησε στο Reuters, ανέφερε πως το έργο θα χρηματοδοτηθεί με ευρώ, σε μια προσπάθεια οι δύο χώρες να αποδεσμευθούν από το δολάριο.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Power of Siberia, ενός αγωγού μήκους 4.000 km (2.500 μίλια) που στέλνει φυσικό αέριο στην Κίνα.

Οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν πιο πρόσφατα αφού το Πεκίνο έθεσε τον στόχο του ουδέτερου άνθρακα για το 2060, ανέφερε επίσης η ίδια πηγή.

«Ένα προσχέδιο που είχε δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες προέβλεπε τις ιδιαιτερότητες λειτουργίας του συγκεκριμένου αγωγού, δημιουργώντας μια καλή βάση για τη σταθερή ανάπτυξη του έργου» ανέφερε στους Global Times o Lin Boqiang, διευθυντής του China Center for Η Έρευνα Energy Economics στο Πανεπιστήμιο Xiamen της χώρας.

Σύμφωνα με τον Lin, η συμφωνία αποτελεί περαιτέρω ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ ρωσικών και κινεζικών εταιρειών και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν παρέμβει για να βοηθήσουν στην άρση των εμποδίων στη συνεργασία, καταδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στην ενεργειακή συνεργασία.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2022, ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την China National Petroleum Corporation (CNPC) για την παροχή φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού Far Eastern Pipeline.

«Μόλις το έργο φτάσει στην πλήρη δυναμικότητά του, η ποσότητα των προμηθειών φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό στην Κίνα θα αυξηθεί κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, συνολικά 48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως (συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia)», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Gazprom.

«Πρόκειται για ένα δεύτερο συμβόλαιο που υπογράφεται για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα και είναι ενδεικτικό της εξαιρετικά ισχυρής, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών και των εταιρειών μας», ανέφερε η δήλωση, επικαλούμενη τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης της Gazprom, Alexey Miller.

Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Far Eastern Pipeline είναι μια νέα μεγάλη ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ