Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καθώς θα συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών.

«Η σκέψη όλων μας βρίσκεται στην ανθρωπιστική τραγωδία στην Τουρκία και τη Συρία. Η ΕΕ πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν είναι ώρα να έχουμε στο μυαλό μας τις κυρώσεις στη Συρία. Η Ευρώπη να πρωταγωνιστήσει σε μία προσπάθεια ανθρωπιάς και βοήθειας», ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους εκπροσώπους του Τύπου.

«Δυστυχώς, η Ελλάδα, το καθεστώς Μητσοτάκη, αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Την άλλη εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα από τις παρακολουθήσεις και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ. Είναι προφανές ότι αυτοί που προσποιητά μας έλεγαν ότι θέλουν να μείνουμε στην Ευρώπη μας έχουν απομακρύνει από την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως κρίσιμη τη συζήτηση που αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. «Η ενίσχυση πρέπει να γίνει αναλογικά από όλα τα κράτη μέλη και όχι από αυτούς που έχουν τη δυνατότητα, αλλιώς δεν θα έχουμε ΕΕ αλλά μία γαλλογερμανική ένωση με πολλούς δορυφόρους. Απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη, κρατικές ενισχύσεις να δοθούν με εγγυήσεις για να μην εγγραφούν στο χρέος. Τα κονδύλια να τα διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας».

«Περισσότερη αλληλεγγύη χρειάζεται και στο μεταναστευτικό με ένα δίκαιο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης ώστε να μην παίρνουν όλο το βάρος οι χώρες υποδοχής. Είναι ένα κοινό πρόβλημα που πρέπει να το διαχειριστούν όλοι μαζί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ