Ένας στους πέντε Γερμανούς συνταξιούχους στα όρια της φτώχειας! Προχωράει το σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων

Ένας στους πέντε συνταξιούχους 65 χρονών και άνω στη Γερμανία απειλείται από τη φτώχεια, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από σχετική ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke).

Συγκεκριμένα, ο ένας στους πέντε συνταξιούχους στη Γερμανία ζει με μηνιαία εισοδήματα κάτω των 1135 ευρώ και επομένως βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως αυτό προσδιορίζεται βάσει μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με το καθεστώς μισθών και εισφορών, το κόστος διαβίωσης, αλλά και την γενικότερη πορεία του πληθωρισμού.

Φτωχός, έτσι, θεωρείται κάποιος στη Γερμανία, εάν οι πόροι που διαθέτει είναι λιγότεροι από το 60% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος. Την ίδια προσέγγιση υιοθετεί και η ΕΕ για τον προσδιορισμό του ορίου της φτώχειας.

Όπως επισημαίνει το Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND τον Ιούλιο του 2021 σχεδόν το 18% των συνολικά 19,6 συνταξιούχων στη Γερμανία έπρεπε να αρκεστεί σε μηνιαίες αποδοχές κάτω του ορίου της φτώχειας. Ταυτόχρονα έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το ποσοστό των συνταξιούχων με ισχνές -για τα γερμανικά δεδομένα- συντάξεις διαρκώς αυξάνεται. Μάλιστα ενδιαφέρον έχει ότι το 2010 το ίδιο ποσοστό ανερχόταν στο 12,6%.

Όπως αναφέρει η Χάιντι Ράιχινεκ, εκπρόσωπος του κόμματος της Αριστεράς για ζητήματα τρίτης ηλικίας, «ο πληθωρισμός και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ροκανίζουν ολοένα περισσότερο τις ήδη πενιχρές συντάξεις».

Η πολιτικός της Αριστεράς τάσσεται μάλιστα υπέρ της κατοχύρωσης μιας ελάχιστης μηνιαίας σύνταξης αλληλεγγύης στα 1.200 ευρώ καθαρά, κατά το πρότυπο της Αυστρίας. Εκεί ισχύει ένα σύστημα με τρεις ελάχιστες συντάξεις μεταξύ 1.200 και 1.500 ευρώ, ανάλογα με τα έτη καταβολής εισφορών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *